Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Lind ‘Odin’ Dafo ®

Tilia ‘Odin’ Dafo ®

Et synonymt navn er Tilia platyphyllos ‘Odin’ Dafo ® (storlind). Slektsnavnet Tilia er et gammelt latinsk navn på treet som er avledet gresk ptilon – fjær, og som viser til høybladet i blomsterstanden. Det norske navnet lind betyr bast, og lind blir brukt i fremstillingen av bast til tauverk, o. Kultivaren ‘Odin’ er en dansk sort.

Hjemsted/Opphav Arten Tilia cordata er viltvoksende i Europa til Vest-Russland og Kaukasus. Kultivaren lind ‘Odin’ Dafo ® stammer fra et dansk utvalg fra 1995. DAFO-programmet tilhører «Dansk Jordbrug Forskning».

20-25 m høyt, løvfellende, kraftigvoksende tre med en uregelmessig, oval, bred krone, en gjennomgående stamme, svært store, grønne blad og duftende, gulhvite blomster. Nøysomt gate-, park- og tuntre. Klimasone: H5.

Beskrivelse av arten Tilia cordata

25–30 m høyt, løvfellende tre med dyp rot, kraftig stamme og opprette hovedgreiner med mørke, hengende smågreiner. Omfangsrik krone. Runde skudd med skruestilte, relativt store vinterknopper som sitter i to rader på skuddet. Bladarr med mange synlige karstrenger. Levealder i Norge: 300 år (inntil 1000 år lengre sør i Europa).

Små, blanke, skjevt hjerteforma, skarpt sagtannete blad med spiss. Bladene har frisk grønn overside og grågrønn underside med brune hårdusker i nervevinklene. Nervene ligger dypt i bladflata. Gule høstfarger.

Små, gulhvite blomster med søt lukt og mye honning i klaser i juli-august. Små, runde kapselfrukter med glatt skall som er festet til et tungeformet dekkblad.

Sortsbeskrivelse

Tilia ‘Odin’ Dafo ® er et 20-25 m høyt og 12-15 m bredt, løvfellende, kraftigvoksende tre med en noe uregelmessig, oval, bred, åpen krone. Store, friskt grønne, sagtannete blad som er større enn hos lind (Tilia cordata). Gul høstfarge. Gulhvite, duftende blomster i juli-august og opptil 1,3 cm lange kapselfrukter.

Vekstkrav og klimasone

Arten lind er et nøysomt tre som trives best på dyp, næringsrik, bra drenert jord som bør være svakt sur til svakt alkalisk (pH6-8). Treet trives ikke i våt jord. Treet tåler sjørokk og er et godt kysttre. Bladene skades lett av veisalt.

Tilia ‘Odin’ Dafo ® tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Lind Odin’ Dafo ® er et godt gate-, park- og tuntre. Vindstekt tre som tåler bymiljø godt. Verdifullt tre for bier og sommerfugler.

Allergifare

Tilia er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Lind er insektbestøvete planter. Heller ikke blomsterduften synses å skape store problemer utendørs. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Tilia ‘Odin’ Dafo ®  tåler godt beskjæring. Krona krever trolig noe beskjæring for å få jevnt fordelte sidegreiner og hindre at flere topper dannes. Treet danner stammeskudd som må fjernes. Beskjæring kan med fordel utføres seint på vinteren.

Formering

LindOdin’ Dafo ® formeres med poding.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss