Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Storlind ‘Fenris’ Dafo ®

Tilia platyphyllos ‘Fenris’ Dafo ®

Et synonymt navn er storbladlind ‘Fenris’ Dafo ®. Slektsnavnet Tilia er et gammelt latinsk navn på treet som er avledet gresk ptilon – fjær, og som viser til høybladet i blomsterstanden. Det norske navnet lind betyr bast, og lind blir brukt i fremstillingen av bast til tauverk, o.

Hjemsted/Opphav Arten Tilia cordata er viltvoksende i Europa til Vest-Russland og Kaukasus. Kultivaren lind ‘Fenris’ Dafo ® stammer fra et dansk utvalg fra etter 1990. DAFO-programmet tilhører «Dansk Jordbrug Forskning».

20-25 m høyt, løvfellende tre med en noe, uregelmessig, bred krone, en gjennomgående stamme, svært store, grønne blad og duftende, gulhvite blomster. Nøysomt gate- og parktre. Klimasone: H5.

Beskrivelse av arten Tilia platyphyllos

30-40 m høyt, løvfellende tre med kjegleformet til bredt søyleformet krone. Stammebarken er grå og grovt furet. Kvisten, særlig kortskudd og omkring knoppene, er håret, men dyprød til gulbrun under håringen. Vinterknoppene er håret. Unge skudd er mer eller mindre dunhåret og skinnende rødbrune.

Bladene er 5-12 cm lange, rundaktig hjelte- til eggformet og brått tilspisset med skarpt tannet rand. Bladskaftet er langt, og bladoversiden er matt mørkt grønn, mens undersiden er lyst grønn og noe håret. I nervevinklene sitter gulhvite hårdusker. Gulgrønne høstfarger.

Gulhvite blomster, 3-6 sammen i hengende kvaster i juni-juli. Avlange kapselfrukter med tykt skall i oktober-november.

Sortsbeskrivelse

Tilia platyphyllos ‘Fenris Dafo ® er et 20-25 m høyt, løvfellende, seintvoksende tre med en noe uregelmessig, bred krone. Store, friskt grønne, sagtannete blad som er større enn hos lind (Tilia cordata). Gul høstfarge. Gulhvite, duftende blomster i juli-august og kapselfrukter.

Vekstkrav og klimasone

Arten lind er et nøysomt tre som trives best på dyp, næringsrik, bra drenert jord som bør være svakt sur til svakt alkalisk (pH6-8). Treet trives ikke i våt jord. .

Tilia platyphyllos ‘Fenris’ Dafo ® tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Storlind ‘Fenris’ Dafo ® plantes både som gate- og parktre. Vindstekt tre som tåler bymiljø godt. Verdifullt tre for bier og sommerfugler.

Allergifare

Tilia er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Lind er insektbestøvete planter. Heller ikke blomsterduften synses å skape store problemer utendørs. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Storlilia Fenris’ ®  tåler godt beskjæring. Krona krever trolig noe beskjæring for å få jevnt fordelte sidegreiner og hindre at flere topper dannes. Treet danner stammeskudd som må fjernes. Beskjæring kan med fordel utføres seint på vinteren.

Formering

Storlind ‘Fenris’ Dafo ® kan formeres med poding og stiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss