Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Parklind ‘Zwarte Linde’

Tilia x europaea ‘Zwarte Linde’

Et synonymt navn er Tilia x vulgaris ‘Zwarte Linde’. Slektsnavnet Tilia er et gammelt latinsk navn på treet som er avledet gresk ptilon – fjær, og som viser til høybladet i blomsterstanden. Det norske navnet lind betyr bast, og lind blir brukt i fremstillingen av bast til tauverk, o.l.

Hjemsted/Opphav Treet Tilia x europaea er en hybrid (krysning) mell0m storlind (Tilia platyphyllos) og lind (Tilia cordata). Kultivaren parklind ‘Zwarte Linde’ er en nederlandsk hybrid etter 1945 (NAKB).

20-30 m høyt, løvfellende, kraftigvoksende, ett- til flerstaet tre med en eggerund, halvåpen krone, grønne, skjeve blad og duftende, gulhvite blomster. Gate- og parktre. Klimasone: H5.

  • Tilia x europaea ‘Zwarte Linde’ (Parklind 'Zwarte Linde') Foto: skaputerom.no

Beskrivelse av hybriden Tilia x europaea

30-40 m høyt, løvfellende, kraftigvoksende, opprett tre med eggformet til kjegleformet krone. Stammebarken er lyst grå. Rødbrune kvister med utstående knopper.

Bladene, som er 5-9 cm lange, bredt hjerteformet og brått tilspisset, sitter i to rader på skuddet. Bladoversiden er skinnende grønn, mens undersiden er lysegrønn. Gule høstfarger.

Nokså uanselige blomster, 5-10 sammen i hengende kvaster i juli. Filthårete høyblader som er 7-10 cm lange. Filthårete kapselfrukter med 5 ribber, 1-2 frø og som har vinger på fruktskaftet, i september-november.

Sortsbeskrivelse

Tilia x europaea ‘Zwarte Linde’ er et 25-30 m høyt, kraftigvoksende, ett- eller flerstammet, løvfellende tre med en eggerund, halvåpen krone. Stammen har grå, furet bark og mørkegrønne kvister som senere blir brunsvarte. Gulbrune høstfarger.

Mattgrønne, skjeve, hjerteformete, 5-12 cm lange blad med en bred bladgrunn.

Gulhvite, duftende blomster i 7-10 cm lange klaser, i juni-juli og senere dannes, avlange kapselfrukter.

Vekstkrav og klimasone

Parklind trives best i næringsrik, dyp moldholdig, middels til godt drenert jord, som bør være nøytral til svakt basisk (pH7-8). Treet trives ikke der jorda er svært tørr eller svært fuktig. All lind trives best i et varmt sommerklima. I kjølig kystklima kommer blomstringen seint. Parklind er bra vindsterk.

Tilia x europaea ‘Zwarte Linde’ tilrås plantet til klimasone H5.

 

Bruksområder

Parklind er den vanligste lind i europeiske parker. Hos oss er parklind det vanligste by- og gatetreet, og i Norge finnes mange tuntre av parklind.  Planten er viktig for bier og sommerfugler. Vindstekt tre som tåler bymiljø godt. Verdifullt tre for bier og sommerfugler.

Allergifare

Tilia er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Lind er insektbestøvete planter. Heller ikke blomsterduften synses å skape store problemer utendørs. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Parklind tåler sterk beskjæring, noe som er en stor fordel når krona må tynnes eller de nederste greinene må skjæres bort fordi de kommer i konflikt med trafikken. Treet danner skudd fra stamme og rothals, og disse må fjernes etter hvert.

Formering

Parklind ‘Zwarte Linde’ formeres mest med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss