Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Lind ‘Rancho’

Tilia cordata ‘Rancho’

Et synonymt navn er småbladlind ‘Rancho’. Slektsnavnet Tilia er et gammelt latinsk navn på treet som er avledet gresk ptilon – fjær, og som viser til høybladet i blomsterstanden. Artsnavnet cordata betyr hjerteforma, og viser til bladets form. Det norske navnet lind betyr bast, og lind blir brukt i fremstillingen av bast til tauverk, o. l. Kultivaren ‘Rancho’ en amerikans sort. Engelske navn på planten er ‘Rancho Littleleaf Linden og ‘Rancho’ Small-leaved Lime.

Hjemsted/Opphav Arten Tilia cordata er viltvoksende i Europa til Vest-Russland og Kaukasus. Kultivaren lind ‘Rancho’ ble introdusert av Edward S. Scanlon, Olmsted Falls i Ohio, USA i 1961. Treet er den nest mest brukte lind i Nederland, og den er svært populær i USA.

10-12 m høyt og 5-7 m bredt, løvfellende tre med en regelmessig, slank, kjegleformet krone, en gjennomgående stamme, mørkegrønne, hjerteforma blad og duftende, gulhvite blomster. Allergivennlig og nøysomt park- og allétre. Klimasone: H4 i innlandet og H5 i kyststrøk.

  • Tilia cordata ’Rancho’ (Lind 'Rancho')

Beskrivelse av arten Tilia cordata

25–30 m høyt, løvfellende tre med dyp rot, kraftig stamme og opprette hovedgreiner med mørke, hengende smågreiner. Omfangsrik krone. Runde skudd med skruestilte, relativt store vinterknopper som sitter i to rader på skuddet. Bladarr med mange synlige karstrenger. Levealder i Norge: 300 år (inntil 1000 år lengre sør i Europa).

Små, blanke, skjevt hjerteforma, skarpt sagtannete blad med spiss. Bladene har frisk grønn overside og grågrønn underside med brune hårdusker i nervevinklene. Nervene ligger dypt i bladflata. Gule høstfarger.

Små, gulhvite blomster med søt lukt og mye honning i klaser i juli-august. Små, runde kapselfrukter med glatt skall som er festet til et tungeformet dekkblad.

Sortsbeskrivelse

Tilia cordata ‘Rancho’ er et 10-12 m høyt og 5-7 m bredt, løvfellende tre med en regelmessig, slankt kjegleforma til smalt eggforma krone med en gjennomgående stamme. Greinene er jevnt fordelt til alle sider.

Mørkegrønne, avlange, hjerteforma, 6-8 cm lange og 5-6 cm brede blad som sitter i to rader på skuddet. Bladets hovednerver er dekt med hår. Gule høstfarger.

Duftende, gulhvite blomster, som sitter 5-10 sammen i skjermer i juni-juli. Runde, 5-6 mm lange kapselfrukter som sitter på treet utover vinteren.

Vekstkrav og klimasone

Arten lind er et nøysomt tre som trives best på dyp, næringsrik, bra drenert jord som bør være svakt sur til svakt alkalisk (pH6-8). Vindsterkt tre som ikke trives i våt jord, og den er ikke spesielt tørkesterk. Bladene skades lett av veisalt.

Tilia cordata ‘Rancho’ tilrås plantet til klimasone H4 i innlandet og H5 i kyststrøk.

Bruksområder

Arten lind er et svært vanlig gate- og parktre i våre byer, og rundt om på landet finnes mange tuntre av lind. Tåler bymiljø godt. Treet kan angripes av bladlus.

Allergifare

Tilia er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Lind er insektbestøvete planter. Heller ikke blomsterduften synses å skape store problemer utendørs. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Tilia tåler beskjæring og forming. Treet danner stammeskudd som må fjernes. Beskjæring kan med fordel utføres seint på vinteren.

Formering

Lind kan formeres med frø, skuddstiklinger, poding og ved avlegging.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss