Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Nordlandsasal (Bindalsasal)

Hedlundia neglecta (Sorbus neglecta)

I 2017 publiserte botanikerne Alexander N. Sennikov og Arto Kurtto, et nytt forslag til inndeling og navnsetting av asalartene i slekta Sorbus, basert på historiske publikasjoner, herbarier og slektskapsforhold. Her blir asal inndelt i flere nye slekter og rogn er den eneste arten som beholder slektsnavnet Sorbus. Lid og Lids norske flora (2022), har alt tatt I bruk de nye slektsnavnene. Synonyme navn er Sorbus neglecta, Sorbus subarranensis ssp. neglecta og Sorbus arranensis ssp. neglecta. Slektsnavnet Sorbus er et gammelt latinsk navn på rogn / asal hos Cato (d.149 f.Kr.).

Hjemsted/Opphav Hedlundia neglecta har trolig oppstått ved en hybridisering mellom rogn (Sorbus aucupária) som mor og bergasal (Aria rupícola) som far. Treet er kun påvist i Bindal kommune i Nordland, i bergområder i Tosenfjorden mellom Oksbåsen og kommunegrensa til Sømna, samt ved Reppen lenger ute i fjorden.

4-6 m høyt, opprett, løvfellende tre med en avrunda krone, lappete blad, hvite blomster i halvskjermer og oransjegule frukter. Allergivennlig og nøysomt parktre. Klimasone: H6-7.

  • Hedlundia neglecta (Nordlandsasal)

Plantebeskrivelse

4-6 m høyt, løvfellende tre med en opprett vekst. Bladene som er litt lysegrønne, elliptiske, lappete med innskjæringer som går omtrent halvveis inn til midtnerven, har en avrundet bladspiss og kileforma grunn.

Hvite, 1 cm brede blomster med gule pollenknapper i halvskjermer i mai-juni. Avlange oransjegule bærepler.

Vekstkrav

Nordlandsasal er et nøysomt og vindsterkt tre som trives best på en kalkrik, sandblanda moldjord på en lys vokseplass. Men den vokser også i annen jord.

Nordlandsasal tilrås plantet til klimasone H6-7.

 Bruksområder

Sorbus neglecta egner seg best i grupper i parker og hager. Planten egner seg også til lé. Treet tåler sjøsprøyt og byklima.

Allergifare

Sorbus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere, og anbefales brukt blant annet ved skoler og lekeplasser. Men blomsterduften hos rogn kan forårsake mindre ubehag hos duftoverfølsomme personer.

Beskjæring

Asal tåler hard beskjæring. Eventuell beskjæring gjøres seint på vinteren.

Formering

Treet formeres med frø som dannes apomiktisk (uten kjønnet befruktning). Men for at treet skal utvikle frø og frukter er det avhengig av at blomstene får pollen fra enten rogn eller bergasal. Dette er en form for apomiksis som kalles pseudogami.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss