Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Orebladasal (Høstasal)

Alniaria alnifolia (Sorbus alnifolia)

I 2017 publiserte botanikerne Alexander N. Sennikov og Arto Kurtto, et nytt forslag til inndeling og navnsetting av asalartene i slekta Sorbus, basert på historiske publikasjoner, herbarier og slektskapsforhold. Her blir asal inndelt i flere nye slekter og rogn er den eneste arten som beholder slektsnavnet Sorbus. Lid og Lids norske flora (2022), har alt tatt I bruk de nye slektsnavnene. synonyme navn er høstasal og Sorbus alnifolia. Slektsnavnet Sorbus er et gammelt latinsk navn på rogn / asal hos Cato (d.149 f.Kr.). Artsnavnet alnifolia betyr blad som Alnus (Or). I Sverige heter planten körsbäroxel og engelske navn er Korean Mountain Ash og alder-leaved whitebeam.

Hjemsted/Opphav Orebladasal er viltvoksende i Midt-Kina til Korea og Japan.

5-10 m høyt, opprett, løvfellende tre med en tett, avrunda krone, hvite blomster i halvskjermer og rødoransje frukter. Allergivennlig og nøysomt parktre. Klimasone: H5.

  • Sorbus alnifolia (Orebladasal)

Plantebeskrivelse

5-10 m høyt, løvfellende tre med en opprett vekst og en tett, avrunda krone. Glinsende, rødbrune skudd som er håret som unge. Eggforma til elliptiske, 5-10 cm lange, tilspissa og ujevnt sagtanna blad med 6-10 nervepar. Høstfargen blir gyllengul til oransje.

Hvite blomster i 5-7 cm brede halvskjermer i mai-juni. Små, doggete, røde til oransjegule bærepler i september-desember.

Vekstkrav og klimasone

Orebladasal er et nøysomt og vindsterkt tre som har ingen spesielle jordkrav, men som trives best på en veldrenert, noe fuktig og godt kalkholdig jord i full sol eller halvskygge. Tåler både tørr sandjord og leirholdig jord.

Orebladasal tilrås plantet til klimasone H5.

 Bruksområder

Sorbus alnifolia egner seg som frittstående tre både i parker og i mindre hager, og siden treet har en ensartet form passer det også godt i alléer. Planten egner seg også til t til lé. Tåler byklima.

Allergifare

Sorbus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere, og anbefales brukt blant annet ved skoler og lekeplasser. Men blomsterduften hos rogn kan forårsake mindre ubehag hos duftoverfølsomme personer.

Beskjæring

Asal tåler hard beskjæring. Eventuell beskjæring gjøres seint på vinteren. Treet bør beskjæres jevnlig for å sikre en gjennomgående stamme. En hekk krever årlig beskjæring.

Formerin

Treet formeres mged frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss