Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hengebjørk ‘Dalecarlica’ E (Ornäsbjørk)

Betula pendula ‘Dalecarlica’ E

Synonyme navn er Betula verrucosa ‘Dalecarlica’ og Betula pendula 'Crispa'. Slektsnavnet Betula er det gamle latinske navnet på bjørk. Artsnavnet pendula betyr hengende (greinene), mens artsnavnet verrucosa betyr med vorter, og viser til at unge skudd er tett besatt med små harpiksvorter. Sortsnavnet ‘Dalecarlica’ er en latinifisering som betyr «fra Dalerna (i Sverige)». Det norske navnet bjørk, viser kanskje til det norrøne ordet bjart, som betyr skinnende blank på grunn av bjørkens lyse stammebark. I England blir den kalt Birch - Cut Leaf eller Outleaf Weeping Birch.

Hjemsted/Opphav Ornäsbjørk er en sort av hengebjørk fra Ornäs i Dalarna i Sverige, hvor den ble funnet i 1767. Ekte ornäsbjørk er en svensk klon (identisk kopi) og E-plante som betegnes med E etter navnet.

15-20 m høyt, løvfellende, opprett tre med slank krone og dypt flikete blad. Allergivennlig park- og alletre. Klimasone: H7 i innlandet og H6 ved kysten.

  • Ornäsbjørk E (Betula pendula 'Dalecarlica' E)

  • Ornäsbjørk E (Betula pendula 'Dalecarlica' E)

  • Ornäsbjørk E (Betula pendula 'Dalecarlica' E)

  • Ornäsbjørk E (Betula pendula 'Dalecarlica' E)

  • Ornäsbjørk (Betula pendula 'Dalecarlica' E)

  • Hengebjørk 'Dalecarlica' E (Ornäsbjørk) Foto: E-planter.no

Plantebeskrivelse

15-20 m høyt, løvfellende tre med opprett vekst, slank krone, tynne, hengende kvister /smågreiner og hvit stammebark. Ornäsbjørk får tidligere hengeform enn arten hengebjørk. Skudd med skruestilte, sittende knopper. Unge trær har opprette skudd med harpiksvorter. Den får tidlig hengeform. Grunn, vid rot.

Dypt, flikede, dobbelt sagtannete blad med et langt bladskaft og en smal fin spiss. Gul høstfarge. Den ekte Ornäsbjørk E utvikler ikke hannrakler (pollen) og er derfor, som eneste bjørk, en allergivennlig plante for pollenallergikere (NB!) om våren! Fruktene hos bjørk er små nøtter med smale vinger.

Vekstkrav og klimasone

Ornäsbjørk trives best på en varm og solrik plass, i en dyp, moldrik jord med en pH mellom 5,5 og 7 og god tilgang på fuktighet. Selv om bjørk er vannkrevende, så trives den dårlig i jord med liten oksygentilgang og i jord som drenerer dårlig. Hengebjørk er middels vindsterk og den tåler bymiljø. Bjørk liker ikke oppfylling av masse rundt stammen, særlig siden de har en svært grunn rot. Treet tilpasser seg vokseplassen over tid (stedegent tre). Hengebjørk bør plantes om våren, og som tre alltid med gjennomrotet klump- eller karplante.

Ornäsbjørk tilrås plantet til klimasone: H7 i innlandet og H6 ved kysten.

Bruksområder

Ornaäsbjørk er et grasiøst solitærtre og tuntre, og er et mye brukt både i parker og i alleer. Planteavstand i gruppe: 4-10 m. Greiner av bjørk kan drives fra desember og utover (3 ukers drivetid).

Allergifare

Ornäsbjørk E danner ikke pollen og frø, og er dermed en allergivennlig bjørk. Men dessverre selges ornäsbjørk som ikke er ekte, og som dermed har pollen. Kun E-planten er ekte.

Beskjæring

Betula tåler godt beskjæring, og siden bjørk er en bløder bør den helst beskjæres i siste halvdel av august/begynnelsen av september. Unngå beskjæring av bjørk om våren. Sevja går tidlig i treet, og vårskjæring gir sterke blødninger fra sårene.

Formering

Ornäsbjørk formeres med poding og mikroformering.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss