Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Parklind ‘Euchlora’ («Krimlind»)

Tilia x europaea ‘Euchlora’

Synonyme navn er krimlind og Tilia x euchlora. Slektsnavnet Tilia er et gammelt latinsk navn på treet som er avledet gresk ptilon – fjær, og som viser til høybladet i blomsterstanden. Hybridnavnet europaea betyr fra Europa, mens sortsnavnet euchlora betyr vakkert grønn (bladverket). Det norske navnet lind betyr bast, og lind blir brukt i fremstillingen av bast til tauverk, o. l. På svensk heter treet glanslind og brukte engelske navn er Crimean linden, Caucasian linden og Caucasian lime.

Hjemsted/Opphav Tilia x europaea (parklind) er en hybrid (krysning) mellom lind (Tilia cordata) og storlind (Tilia platyphyllos), som kan oppstå spontant i naturen på steder foreldreartene vokser. Sorten parklind ‘Euchlora’ ble introdusert av den tyske planteskolen Booth i Hamburg i 1860. Sorten vokser blant annet på Krim i Kaukasus. Derav navnet «krimlind».

15-20 m høyt, løvfellende tre med eggforma krone og hengende, nikkende greiner og skinnende, grønt bladverk. Allergivennlig, nøysomt park- og gatetre. Klimasone: H5.

  • Tilia x europaea 'Euchlora' (Parklind 'Euchlora') Foto: Ole Billing Hansen

Plantebeskrivelse

15-20 m høyt, løvfellende tre med eggforma krone og nikkende, hengende greiner særlig nederst i krona. Stammebarken er lyst grå. Matte, grønngule kvister med rødlig skjær og snaue eller svakt håra knopper. Unge skudd er snaue og grønne.

Skinnende grønne, fint sagtannete, 5-10 cm lange, relativt runde blad med brå tilspissing, hjerteformet bladgrunn og en matt underside med brunlige hårdusker i nervehjørnene. Gule høstfarger.

Nokså uanselige blomster, som sitter 3-7 sammen i hengende kvaster i juli. Filthårete kapselfrukter med utdratt spiss og vinge på fruktskaftet, i september-november.

Vekstkrav og klimasone  

Parklind trives best i næringsrik, dyp moldholdig, middels til godt drenert jord, som bør være nøytral til svakt basisk (pH7-8). Treet trives ikke der jorda er svært tørr eller svært fuktig. All lind trives best i et varmt sommerklima. I kjølig kystklima kommer blomstringen seint. Parklind er ikke så vindsterk. Lindetrær gir tett skygge, men tåler også nesten like mye skygge som bøk. Treet tråler godt byluft.

Parklind tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Parklind er det vanligste by- og gatetreet i Norge, og det finnes mange tuntre av parklind. Planteavstand: 10-20 m. Planten er viktig for bier og insekter.

Allergifare

Tilia er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Lind er insektbestøvete planter. Heller ikke blomsterduften synses å skape store problemer utendørs. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Parklind tåler beskjæring og forming.

Formerring

Parklind formeres med skuddstiklinger, poding og ved avlegging.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss