Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Parklind ‘Euchlora’

Tilia x europaea ‘Euchlora’

Synonyme navn er Tilia x euchlora og «krimlind». Et synonymt navn for Tilia x europaea er Tilia vulgaris (v. betyr vanlig). Slektsnavnet Tilia er et gammelt latinsk navn på treet som er avledet gresk ptilon = fjør, og som viser til høybladet i blomsterstanden. Hybridnavnet europaea betyr fra Europa, mens sortsnavnet euchlora betyr vakkert grønn. Det norske navnet lind betyr bast, og lind blir brukt i fremstillingen av bast til tauverk, o. l. På svensk heter treet glanslind og brukte engelske navn er commen linden, commen lime, Crimean linden og Caucasian linden.

Hjemsted/Opphav Tilia x europaea (parklind) er en hybrid (krysning) mellom småbladlind (Tilia cordata) og storbladlind (Tilia platyphyllos), som kan oppstå spontant i naturen på steder foreldreartene vokser. Opphavet til parklind ‘Euchlora’ er omdiskutert. Nyere litteratur fører den til Tilia x europaea, mens andre botanikere tror den er en hybrid mellom småbladlind og Tilia dasystyla, som vokser i Kaukasus på Krim. Derav navnet «krimlind». Planten ble introdusert i 1860 av en tysk planteskole.

Middels høyt, løvfellende tre med eggformet krone og hengende greiner. Allergivennlig, nøysomt park- og gatetre. Klimasone: H5.

  • Tilia × europaea 'Euchlora' (Parklind 'Euchlora')

  • Tilia × europaea 'Euchlora' (Parklind 'Euchlora').

  • Tilia × europaea 'Euchlora' (Parklind 'Euchlora')

  • Tilia × europaea 'Euchlora' (Parklind 'Euchlora')

Plantebeskrivelse

15-20 m høyt, løvfellende tre med eggformet krone og hengende greiner. Stammebarken er lyst grå. Grønngule kvister med rødt skjær, og snaue eller svakt hårete knopper. Unge skudd er snaue og grønne. Bladene er 5-10 cm lange, rundaktige med brå tilspissing, hjerteformet grunn og en fint spisstannet rand. Bladoversiden er skinnende grønn, mens undersiden er mattere og har brunlige hårdusker i nervevinklene. Gul høstfarger. Nokså uanselige blomster, 3-7 sammen i hengende kvaster i juli. Filthårete kapselfrukter med utdratt spiss, og en vinge på fruktskaftet i september-november.

Vekstkrav og klimasone

Parrklind er et nøysomt tre som trives best på dyp, porøs, kalkholdig, jevnt fuktig jord i sol og skygge. Men den vokser også bra på tørrere sandjord og noe leirete jord. Tåler bra med vind.

Parklind tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Parklind er det treslaget som oftest blir plantet i byer og gatemiljøer. Treet er et svært vanlig parktre, og rundt om på landet finnes mange tuntre av parklind. Treet tråler godt byluft. Planteavstand: 10-20 m. Endelig anbefales parklind sterkt til veganlegg i en avstand av minst 4-6 m fra vegbanen.

Allergifare

Tilia er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Lind er insektbestøvete planter. Heller ikke blomsterduften synses å skape store problemer utendørs. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Parklind tåler beskjæring og forming.

Formering

Parklind formeres med skuddstiklinger, poding og ved avlegging.