Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Grønlandsrogn

Sorbus groenlandica (Sorbus decora)

I 2017 publiserte botanikerne Alexander N. Sennikov og Arto Kurtto, et nytt forslag til inndeling og navnsetting av asalartene i slekta Sorbus, basert på historiske publikasjoner, herbarier og slektskapsforhold. Her blir asal inndelt i flere nye slekter og rogn er den eneste arten som beholder slektsnavnet Sorbus. Lid og Lids norske flora (2022), har alt tatt I bruk de nye slektsnavnene. Synonyme navn er Labradorrogn, Sorbus decora var. groenlandica og Sorbus americana var. groenlandica. Slektsnavnet Sorbus er et gammelt latinsk navn på rogn / asal hos Cato (d.149 f.Kr.). Artsnavnet decora betyr vakker (fruktene). Noen engelske navn er northern mountain ash, showy mountain-ash og dogberry.

Hjemsted/Opphav Sorbus decora er viltvoksende i de nordøstlige områder av Nord-Amerika, hovedsakelig i Canada.

8-10 m høyt, opprett, løvfellende tre med en vid, avrunda krone, ulikefinna blad, hvite blomster i halvskjermer og røde, spiselige frukter. Allergivennlig og nøysomt parktre. Klimasone: H7.

  • Sorbus decora Praktrogn Foto: Ole Billing Hansen

Plantebeskrivelse

8-10 m høyt, løvfellende, opprett tre med en slank krone i unge år og etter hvert en vid, avrunda krone, relativt grov greinstruktur og glinsende, mørke, lebrige vinterknopper.

Grønne, ulikefinna blad med 13-17, 6-8 cm lange småblad med avrunda bladgrunn. Høstfargen er oransjegul til rød.

Hvite 5-tallsblomster i tett halvskjermer i mai-juni og 5 mm brede, oransjerøde bærepler i august-september.

Vekstkrav

Praktrogn er et nøysomt og vindsterkt tre som i naturen vokser i svært varierende jordbunnsforhold, fra myr, fuktig skog til tørr berggrunn.

Treet tilrås plantet til klimasone H7.

 Bruksområder

Sorbus decora egner seg best i grupper i parker og hager, men er også et vakkert frittstående tre. Planten egner seg også til lé. Treet tåler sjøsprøyt og byklima.

Allergifare

Sorbus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere, og anbefales brukt blant annet ved skoler og lekeplasser. Men blomsterduften hos rogn kan forårsake mindre ubehag hos duftoverfølsomme personer.

Beskjæring

Sorbus tåler hard beskjæring. Eventuell beskjæring gjøres seint på vinteren.

Formering

Treet formeres med frø, som dannes apomiktisk (uten kjønnet befruktning).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss