Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Prydeple

Malus CVV

Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Tidligere ble slekta kalt apal. Navnet CVV viser at alle planter er hybrider eller krysninger. Navnet prydeple blir mest brukt om epletrær med røde blomster, men unntak finnes. I Sverige blir planten kalt apel. I England blir prydeple kalt crab apple.

Hjemsted/Opphav Prydeple er en fellesbetegnelse for krysninger (hybrider) mellom flere Malus-typer, og som derfor ikke føres opp med artsbetegnelse. Sortene som vi dyrker er kloner som er valgt ut på grunn av dyrkingsegenskaper. En klon er en plante som har oppstått ved ukjønnet formering.

3-8 m høye, løvfellende prydtrær med opprett vekst, vakker, ofte røde blomster og dekorative frukter, men som ikke smaker godt. Allergivennlige planter for mindre hager på en solrik plass. Klimasone: H5-6.

 • Prydeple 'Royalty' (Malus 'Royalty')

 • Prydeple 'Royalty' (Malus 'Royalty')

 • Prydeple 'Dolgo' E (Malus 'Dolgo' E )

 • Prydeple 'Dolgo' E (Malus 'Dolgo' E )

 • Prydeple 'Mari' E (Malus 'Mari' E)

 • Prydeple 'Mari' E (Malus 'Mari' E)

 • Prydeple 'Mari' E (Malus 'Mari' E)

 • Prydeple (Malus 'Mari')

 • Prydeple (Malus 'Mari')

 • Prydeple (Malus 'Mari')

 • Prydeple (Malus 'Mari')

 • Prydeple ’Mari’ E (Malus purpurea ’Mari’ E)

 • Prydeple ’Mari’ E (Malus purpurea ’Mari’ E)

 • Prydeple ’Mari’ E (Malus purpurea ’Mari’ E)

Plantebeskrivelse

3-8 m høye, løvfellende trær med noe ulik kroneform alt etter

Prydepler stiller de samme krav til vokseplassen som den dyrkede hageeple (Malus x domestica), det vi si de trives best i næringsrik, godt drenert jord med pH 6-7, på en solrik plass. God blomstring betinger årlig gjødsling. Planting i gammel frukttrejord, kan gi jordtrøtthet, det vil si dårlig vekst.

Prydepler tilrås plantet til klimasone: H5-6, alt etter sort.

Vekstkrav og klimasone

Prydepler stiller de samme krav til vokseplassen som vår dyrkede hageeple (Malus x domestica), det vi si de trives best i næringsrik, godt drenert jord med pH ca. 6, på en solrik plass. God blomstring betinger årlig gjødsling. Planting i gammel frukttrejord, kan gi jordtrøtthet, det vil si dårlig vekst.

Prydepler tilrås plantet til klimasone: H5-6, alt etter sort.

Bruksområder

Malus hører til gruppen lave trær, som passer godt i en vanlige, norske hager eller parker, og som egner seg både som et frittstående tre, i tregrupper og i trerekker. Planteavstand i gruppe: 2-3 m. Malus fremmer dyre- og fuglelivet, og de er populære planter for insekter som jakter pollen og nektar.

Alle sorter er verdifulle prydtrær med tallrike, vakre blomster på forsommeren og dekorative frukter om høsten. Fruktene hos de fleste inneholder snerpende stoffer, og egner seg ikke til å spise. Enkelte brukes til produksjon av sider.

Allergifare

Malus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer med dyrking er ikke kjent. Ved spising av epler, kan bjørkeallergikere få allergilignende symptomer i munn og svelg. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Prydepletrær trenger beskjæring som vanlige frukttrær av eple. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til. Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov for at treet ikke skal bli for stort og vidt. Men det er forskjell på sortene.

Formering

Prydepler formeres mest ved poding. Men meristemformering (mikrostiklinger) kan benyttes. De selges ofte med en stammehøgde 0,6-1m.

Noen utvalgte sorter

Prydeple ‘Dolgo’

Prydeple ’Dolgo’ E (Malus ’Dolgo’ E) – Sorten kommer fra Russland, men ble foredlet fram i Dakota i USA i 1897. Norsk E-plante (eliteplante).

5–6 m høyt, løvfellende tre med kjegleformet krone og opprette greiner med slanke, snaue skudd. Lysegrønne, fintannete blad. Gyllengule høstfarger. Rosa knopper, opptil 4 cm brede og hvite blomster i mai-juni. Røde, 3-4 cm lange, spiselige bærepler, i august-oktober. Fruktene gir god eplesider. Sterk mot soppsykdommen epleskurv. Klimasone: H6.

Prydeple ’Hopa’ (Malus ’Hopa’)

4-6 m høyt, løvfellende tre med liten krone, rødbrune kvister, rødgrønne blad, mørkt røde knopper og rosarøde blomster i mai-

juni. Fruktene er små, røde bærepler med gulrød skyggeside, fra august-oktober. Men fruktene har en bitter smak. Sorten er

Mottakelig for soppsykdommen epleskurv. Klimasone: H5-6.

Prydeple ’Kobendza’ (Malus ’Kobendza’) Sorten kommer fra Polen (1938).

5-8 m høyt, løvfellende tre med middels stor, avrundet krone, røde kvister, rødgrønne, tynne blad og lyst røde blomster i mai-juni. Fruktene er små, mørkt røde bærepler, fra august-oktober. Fruktene er gode til eplesider. Sorten er mottakelig for bladlus, men sterk mot soppen epleskurv. Klimasone: H6.

Prydeple ‘Mari’

Prydeple ’Mari’ E (Malus purpurea ’Mari’ E)

3-4 m høyt, løvfellende tre med bred, uregelmessig krone, rødbrune kvister, rødgrønne blad og dypt røde blomster i mai. Blomstringen er overdådig. Fruktene er små, røde bærepler i august-oktober. Rustrøde høstfarger.

Sorten er sterk mot soppsykdommen epleskurv.

Klimasone: H5.

Prydeple ’Profusion’ (Malus ’Profusion’) Nedelandsk sort fra 1946.

5–8 m høyt, løvfellende tre med opprette, overhengende greiner. Men den kan stammes opp. Mørke, røde kvister og først røde, siden grønnrøde blad. Mørkt røde til purpurrosa blomster i juni og små mørkt røde bærepler i august-oktober. Sterk mot soppsykdommen epleskurv, men mottakelig for bladlus. Klimasone: H5.

Prydeple ’Royal Beauty’ (Malus ’Royal Beauty’)

3-4 m høyt, løvfellende tre med hengende greiner, mørkt røde kvister og røde blad, som blir grønne etter hvert. Røde blomster i mai-juni. Fruktene er lakkrøde bærepler i august-oktober. Sorten er mottakelig for bladlus. Klimasone: H5.

Prydeple ‘Royalty’

Prydeple ’Royalty’ (Malus ’Royalty’)

5–8 m høyt, løvfellende tre med opprett vekst og mørkt røde kvister. Mørkerøde blad (som blodbøk) og karminrøde blomster i mai-juni, som skjules noe i bladverket. Små, mørkt røde bærepler i august-oktober. Frisk sort, men som er noe utsatt for epleskurv. Klimasone: H5.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss