Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Prydkirsebær ‘Umineko’

Prunus ‘Umineko’

Et tidligere synonymt navn er Prunus ‘Moerheimii’. Slektsnavnet Prunus er et gammelt latinsk navn på planten. Artsnavnet umineko har en litt usikker opprinnelse. Det japanske navnet «umine-ko», er enten navnet på en havørnart med hvit stjert eller det betyr måke. Uansett indikerer navnet noe flyktig og hvitt. I England brukes navn som Cherry ‘Umineko’ og Japanese Flowering Cherry ‘Umineko’.

Hjemsted/Opphav Prunus ‘Umineko’ regnes som en hybrid (krysning) mellom de to japanske artene Prunus incísa (fujikirsebær) og Prunus speciósa (fagerkirsebær). Sorten er foredlet fram av den legendariske engelske kapteinen og dendrologen Collingwood Ingram (1880-1981), og markedsført siden 1928.

4-8 m høyt og 3-4 m bredt, løvfellende tre med opprett vekst, slank krone, mørkegrønne blad og hvite, duftende blomster i klaser. Verdifullt parktre. Klimasone: H4.

  • Prúnus 'Umineko' Prydkirsebær 'Umineko' Foto: Jeanette Brun, NMBU, Ås.

Plantebeskrivelse

Prydkirsebær ‘Umineko’ er et 4-8 m høyt og 2,5-4 m bredt, løvfellende tre med en opprett vekst og en slank krone. Men krona blir etter hvert bredere og greinene blir mer overhengende.

Mørkegrønne, ovale, 5-6 cm brede blad som får flotte høstfarger i gule og røde fargenyanser.

En svært rik blomstring tar til rett før løvsprett med duftende, hvite, enkle, skålformete, 2,5-3 cm brede blomster som har rosa pollenblad og gule pollenknapper. Treet setter sparsomt med små, brunsvarte frukter.

Vekstkrav og klimasone

Sorten ‘Umineko’ trives best i en godt sandholdig, godt drenert, kalkholdig moldjord, i sol og skygge.

Prunus ‘Umineko’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Prydkirsebær ‘Umineko’ egner seg som parktre i hager, parker og langs gater hvor det er ønskelig med trær uten stort kroneomfang. Planten fremmer dyre- og fuglelivet og er et viktig tre for bier. Treet trives i byluft.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Men den intense duften av blomstene hos noen sorter kan skape problemer for astmatikere og personer med duftoverfølsomhet, dersom de brukes som snittblomster.

Kirsebær kan hos noen bjørkeallergikere forårsake stikkinger og opphovning i lepper og tunge. Frøet i kjernen kan ved spising i store mengder føre til forgiftning. Men fruktene modnes normalt ikke i Norge.

Beskjæring

Prydkirsebær ‘Umineko’ trenger sommerbeskjæring av skudd og greiner som vokser mer horisontalt, om treet skal beholde sin slanke krone.

Formering

Treet formeres mest med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss