Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Svartpoppel ‘Italica’ (Søylepoppel)

Populus nigra ‘Italica’

Synonyme navn er pyramidepoppel ‘Italica’ og søylepoppel ‘Italica’. Slektsnavnet Populus er det gamle latinske navnet på poppel. Artsnavnet nigra betyr svart og viser til treets mørke bark. På svensk heter arten pelarpoppel, mens i England brukes mest navnet black poplar.

Hjemsted/Opphav Populus nigra ‘Italica’ er en hannklon som ble funnet i Lombardia i Italia. Den ble oppformert fra siste halvdel av 1700-tallet, og i Norge ble den første gang omtalt i 1836.

30-35 m høyt, løvfellende, opprett tre med en ujevn, søyleformet krone, opprette greiner og rombeformete, 3-kantete blad. Nøysomt søyletre. Klimasone: H4.

  • Populus nigra 'Italica' (Pyramidepoppel 'Italica') Foto: Ole Billing Hansen

Plantebeskrivelse

30–35 m høyt, løvfellende tre med noe ujevn, søyleformet krone Trærne blir sjelden over 100 år. Grågul, opprett kvist med små, avrundet, rombeformet til trekantet blad med rødlig bladskaft. Treet danner ikke rotskudd.

Hengende hannrakler i april–mai. Treet danner ikke frukter.

Vekstkrav og klimasone

Svartpoppel ‘Italica’ er et nøysomt tre som stiller små krav til jord og klima. Trives godt på lysåpen vokseplass, men vokser også godt i halvskygge.

Populus nigra ‘Italica’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder 

Søylepoppel brukes i trerekker, allèer, langs veier og som frittstående i hager og parker. Planteavstand: 5–10 m. Treet tåler bymiljøet godt. Siden treet har et senkerotsystem er den et tre som kan redusere eller hindre utgravinger (erosjon) på steder med løs, næringsfattig jord. Senkerotsystemet kjennetegnes med hovedrøtter som går mer eller mindre vannrett ned i jorda, med tynnere senkerøtter som går loddrett nedover fra hovedrøttene.

Allergifare

Poppel skaper få problemer for pollenallergikere. Bjørkepollenallergikere kan få moderate reaksjoner ved kontakt med pollenet. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Sykdommer

Søylepoppel utsatt for bladsykdommer. I dag blir den andre steder erstattet med andre kloner med samme kroneform, som for eksempel Populus nigra ‘Vereecken’.

Beskjæring

Søylepoppel tåler beskjæring, men den beskjæres sjelden. Beste tidspunkt for beskjæring er om våren før veksten tar til.

Formering

Treet formeres med kvist- eller skuddstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss