Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rogn ‘Astrid’ E

Sorbus ‘Astrid’ E

Slektsnavnet Sorbus er et gammelt latinsk navn på rogn / asal hos Cato (d.149 f.Kr.). Det norske ordet rogn kan ha med ordet rød å gjøre, kanskje er det beslektet med ordet rune, som betyr hemmelig, magisk. Ved av rogn kan ha vært brukt til runestaver, og vi vet at rogn har vært tillagt mange overnaturlige krefter. Ønskekvisten var opprinnelig en rognekvist.

Hjemsted/Opphav Rogn ‘Astrid’ E stammer fra et svensk utvalg ved SLU, Alnarp, i Sverige. Treet er en eliteplante (E-plante).

4-5 m høyt, løvfellende tre med pyramidal krone, litt hengende greiner, ulikefinnete blad, hvite blomster i halvskjermer og røde og gule frukter. Vakkert frittstående tre eller i gruppe. Klimasone: H4.

  • Sorbus 'Astrid' E (Rogn 'Astrid') E Foto: eplanta.se

  • Sorbus 'Astrid' E (Rogn 'Astrid' E) Foto: eleiteplanter.no

  • Sorbus 'Astrid' E (Rogn 'Astrid' E) Foto: eleiteplanter.no

Plantebeskrivelse

4-5 m høyt og 3-3,5 m bredt, løvfellende tre med pyramideforma krone og hengende, horisontale greiner. Grågrønne, lange, ulikefinnete blad.

Hvite, duftende blomster i store halvskjermer i mai-juni. Matt, brunrøde, 10-12 mm brede frukter, som etter hvert blir aprikosgule. Fruktene blir sittende treet lende utover høsten.

 Vekstkrav og klimasone

Rogn ‘Astrid’ er en nøysomt tre som setter små krav til vokseplassen. Men den trives godt i en drenert, sandholdig moldjord i sol og halvskygge. Blomstring og fruktsetting blir rikest i sol. Årlig gjødsling anbefales.

Rogn ‘Astrid’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Treet er mest brukt som frittstående eller i grupper i hager, parker og åpne plasser.

Allergifare

Sorbus er allergivennlig slekt for pollenallergikere, og anbefales brukt blant annet ved skoler og lekeplasser. Men blomsterduften hos rogn kan forårsake mindre ubehag hos duftoverfølsomme personer.

Beskjæring

Rogn tåler beskjæring, men det er sjelden nødvendig. Skjæring gjøres helst om våren.

Formering

Rogn ‘Astrid’ formeres med poding eller ved mikroformering (vevsformering).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss