Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Ulleungrogn ‘Dodong’ E

Sorbus ulleungensis ‘Dodong’ E

Et synonymt navn er korearogn ‘Dodong’ (Sorbus cmmixta ‘Dodong’). Slektsnavnet Sorbus er et gammelt latinsk navn på rogn / asal hos Cato (d.149 f.Kr.). Ulleungrogn ‘Dodong’ har navn etter hovedhavna på den sørkoreanske øya Ullung-do. På svensk heter treet ulleungrönn ‘Dodong’.

Hjemsted/Opphav Ulleungrogn er viltvoksende på den sørkoreanske øya Ullung-do. Sorten ‘Dodong’ som dyrkes i dag er etter frø fra den koreanske øya, og som ble samlet inn av svensken Tor Nitzelius i 1976. Sorten er en eliteplante både i Sverige og Norge.

8-10 m høyt, løvfellende, kraftigvoksende tre med opprett vekst, grov greinbygning, store, ulikefinnete blad, hvite blomster i halvskjermer og glinsende, rødoransje frukter. Allergivennlig, nøysom og vindsterk plante med vakre høstfarger. Klimasone: H5-6.

  • Rogn 'Dodong' E (Sorbus 'Dodong' E)

  • Rogn 'Dodong' (Sorbus 'Dodong')

  • Rogn 'Dodong' E (Sorbus 'Dodong' E)

  • Rogn 'Dodong' E (Sorbus 'Dodong' E)

  • Sorbus ulleungensis ‘Dodong’ E (Ullungrogn 'Dodong' E) Foto: Eliteplanter.no

  • Sorbus ulleungensis ‘Dodong’ E (Ullungrogn 'Dodong' E) Foto: Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse

8-10 m høyt, løvfellende, kraftigvoksende tre med sterke, grov greinbygning. Treet har en slank krone som ung, men som blir 4-5 m bred som fullvoksen. friskt bladverk. Årskvisten er rund og olivengrønn med lysebrune korkporer (lenticeller). Vinterknoppene er store, snaue og klebrige, og årsskuddene er grønne med rødlig skjær. Øreblad mangler.

Skruestilte, glinsende grønne blad som er 20-25 cm lange, 12-15 cm brede og har 15-19 spisstannete småblader. Endesmåbladet er like stort som de øvrige. Småbladene er lansettformete, 6-8 cm lange og har usymmetrisk grunn. Bladoversiden er snau og frisk grønn, mens undersiden er lys matt grønn. Bladene får lysende høstfarger i rødt og oransje.

Blomstringen kommer i månedsskiftet mai-juni. Blomstene sitter i store, forgreinete halvskjermer. Hver blomst er 4-5 mm bred, radiærsymmetrisk, har fem begerblader, fem hvite kronblader, 15-20 pollenblader, to til fem mer eller mindre sammenvokste fruktblader og tilsvarende antall grifler.

Skinnende, rødoransje bærepler med nærmest en pæreform, sitter i store, hengende halvskjermer. I hvert av de to til fem frørommene finner vi ett eller to frø. Fruktsetting kommer allerede i ung alder, men trærne bærer ikke rikt før de er seks til åtte år gamle. Dersom fugler lar være å spise fruktene, kan de bli sittende på trærne lenge utover høsten.

Vekstkrav og klimasone

Ulleungrogn ‘Dodong’ er et nøysomt, vindsterkt tre som setter små krav til vokseplassen. Men den trives best i godt drenert, lett jord i sol og halvskygge, for å blomstre rikt og utvikle sine vakre høstfarger. Årlig gjødsling anbefales.

Ullungrogn ‘Dodong’ tilrås plantet til klimasone H5 i innlandet og H6 ved kysten.

Bruksområder

Ulleungrogn ’Dodong’ egner seg godt som hage- og parktre. Der det ikke kreves høy stamme, kan ‘Dodong’ også nyttes som gate- eller torgtre. Treet brukes ofte som et frittstående tre i hager, parker og på åpne plasser. Stammen bør beskyttes. Planteavstand: 3-5 m.

Allergifare

Sorbus er allergivennlig slekt for pollenallergikere, og anbefales brukt blant annet ved skoler og lekeplasser.

Beskjæring

Sorbus tåler godt beskjæring og kroneforming, men det er lite behov for beskjæring hos sorten ‘Dodong’. Beskjæring gjøres helst om våren.

Formering

Ullungrogn ‘Dodong’ formeres med poding eller ved mikroformering (vevsformering).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss