Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rosehagtorn ‘Paul’s Scarlet’

Crataegus x media ‘Paul’s Scarlet’

Synonyme navn er: rødtorn, parkhagtorn ‘Paul’s Scarlet’, Crataegus laevigata ‘Paul’s Scarlet’, Crataegus oxyacantha ‘Paul’s Scarlet’ og Crataegus oxyacantha paulii. Slektsnavnet Crataegus kommer fra gresk kratos som betyr styrke, noe som mest sannsynlig viser til vedens egenskaper. Artsnavnet media betyr mellom, noe som viser til at treet er en hybrid (krysning). Det svenske navnet er rundhagtorn, mens engelske navn er Paul’s Scarlet Hawthorn og Red Hawthorn.

Hjemsted/Opphav Sorten ‘Paul’s Scarlet’ er en såkalt sport (knoppmutasjon) av en rødblomstret parkhagtorn (Crataegus oxyacantha ‘ Rubra Plena’). Det var engelske William Paul som introduserte sorten på en hagebruksutstilling i 1866.

5-7 m, løvfellende, opprett tre med greintorner, lappete blad og røde, fylte blomster. Allergivennlig, vakker solitærplante. Klimasone: H5.

  • Rosehagtorn (Crataegus laevigata 'Paul's Scarlet')

  • Rosehagtorn (Crataegus laevigata 'Paul's Scarlet')

  • Rosehagtorn (Crataegus laevigata 'Paul's Scarlet')

  • Rosehagtorn (Crataegus laevigata 'Paul's Scarlet')

  • Rosehagtorn (Crataegus laevigata 'Paul's Scarlet')

  • Rosehagtorn (Crataegus x media ‘Paul’s Scarlet’)

Plantebeskrivelse

5-7 m høyt, løvfellende tre med opprett vekst og ofte flere stammer. Askegrå kvister som er litt rødlig mot spissen, med runde knopper og inntil 2,5 cm lange ved- eller greintorner, som er bladbærende.

Skruestilte, omvendt eggformete, mørkegrønne, sagtannete, 3-5 lappete blad. De nedre sidenervene er bøyd oppover mot bladspissen.

Røde, fylte blomster i halvskjermer i juni-juli. Planten setter sjelden frukter.

Vekstkrav og klimasone

Rosehagtorn er en nøysom plante med ingen spesielle krav til jorda, men den liker kalk i jorda. Den blomstrer best på en solrik plass, og faren for angrep av soppsykdommen hagtornrust reduseres på en lys plass. Hagtornrust har vertsveksling med fjelleiner (Juniperus communis).

Crataegus x media ‘Paul’s Scarlet’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Rosehagtorn er et vakkert solitærtre og et godt alletre. Planteavstand: 4-6 m. Den brukes også som busk. Den må da podes nede ved bakken og flere greiner må få vokse opp. Planten greier seg normalt i lavlandet i Sør-Norge, og planten får god utvikling på rett vokseplass til og med Nordland.

Allergifare

Crataegus er allergivennlig slekt for pollenallergikere, men duften av blomstene kan være til plage for personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Rosehagtorn tåler godt beskjæring. Frittvoksende tre av hagtorn trenger lite beskjæring, men eventuell beskjæring bør skje like etter blomstring, da planten blomstrer på fjorårsskudd. Plantedeler med hagtornrust bør fjernes straks de ses. Dermed hindres soppen og spre seg.

Formering

Rosehagtorn formeres med poding eller mikroformering.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss