Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sibirlønn

Acer ginnala

Et synonymt navn er Acer tataricum ssp. ginnala. Slektsnavnet Acer er et gammelt latinsk navn på lønn. Artsnavnet tataricum betyr fra Tataria (Sentral-Asia, Russland). Navnet på underarten (ssp.) ginnala, som er plantens navn i Amur-regionen. På svensk heter treet tysklönn, mens det engelsk navnet er Sycamore Maple.

Hjemsted/Opphav Sibirlønn finnes viltvoksende i Japan, Korea, Mandsjuria, Nord- og Sentral-Kina, samt i Russland. I Norge finnes treet forvillet i Lier og Kristiansand. Acer tataricum ssp. ginnala fk Sauherad E er en utvalgt E-plante (eliteplante).

5-6 m høyt, løvfellende tre med bred krone, 3-lappete blad, kremhvite blomster og nøttefrukter. Allergivennlig tre. Klimasone: H6 i innlandet og H5 ved kysten.

  • Sibirlønn (Acer ginnala)

  • Sibirlønn (Acer ginnala)

  • Sibirlønn (Acer ginnala)

  • Sibirlønn (Acer ginnala)

  • Sibirlønn (Acer ginnala) Foto Eliteplanter.no

  • Acer ginnala (Sibirlønn) Foro Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse

5-6 m høyt, løvfellende, ofte flerstammet tre eller busk med bred krone. Tynne, glatte greiner med brede, sittende sideknopper med spisse, rødbrune knoppskjell. Som regel 3-lappete blad, 4-8 cm lange med en bred midtlapp som er større enn de to sidelappene. Lappene er tilspisset og grovt tannet, snaue, med skinnende dypgrønn overside og lysere underside. Om høsten får bladene oransje, røde og mørkt røde høstfarger.

Kremhvite, duftende blomster som sitter i langskaftede halvskjermer i juni. Parvise, vingenøtter med nesten parallelle, røde vinger i august-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Sibirlønn er et nøysomt tre som trives best i godt sandholdig, drenert, kalkholdig jord i sol og halvskygge. Vokser dårlig i tørr, sur og sterkt leirholdig jord.

Acer ginnala tilrås plantet til klimasone H6 i innlandet og H5 ved kysten.

Bruksområder

Sibirlønn egner seg godt som et frittstående tre, men den brukes også til skjermplanting og i buskgrupper. Planteavstanden i gruppe: 5-10 m. Den er en god innlandsplante. I Norge finnes treet forvillet i Lier og Kristiansand.

Allergifare

Acer er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Lønn insektbestøves og pollen spres ikke med vind. Men blomstrende lønnekvister som tas inn, kan gi symptomer på høysnue hos enkelte allergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Acer tåler beskjæring. Plantene kan formes som tre eller busk de første årene etter planting. Senere bør treet skjæres minst mulig. Siden lønn er en bløder, bør all skjæring skje på sensommeren, eventuelt tidlig høst. Unngå beskjæring om våren. Sevja går tidlig i treet om våren, og vårskjæring gir sterke blødninger fra større sår.

Formering

Sibirlønn formeres med frø. En utvalgt frøkilde for innlandet er Sauherad.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss