Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sølvlind ‘Brabant’

Tilia tomentosa ‘Brabant’

Synonyme navn er Tilia argentea og Tilia alba. Slektsnavnet Tilia er et gammelt latinsk navn på treet som er avledet resk ptilon – fjær, og som viser til høybladet i blomsterstanden. Artsnavnet tomentosa betyr filthåret (knopper og kvister). I Sverige heter treet silverlind og engelske navn er silver linden, silver lime, white lime og European white lime.

Hjemsted/Opphav Arten Tilia tomentosa er viltvoksende i på Balkan, fra Ungarn til det sørvestlige Ukraina, og sørover til nordvestlige Tyrkia. Sølvlind er kjent i kultur i England fra 1767. Sorten ‘Brabant’ er av nederlandsk opphav.

20 m høyt, løvfellende tre med en kjegleforma krone, mørkegrønne blad med en lys, sølvaktig underside, duftende blomster og filthåra kapselfrukter. Allergivennlig park- og gatetre. Klimasone: H4.

  • Tilia tomentosa 'Brabant' (Sølvlind 'Brabant')

Beskrivelse av arten Tilia tomentosa

20-30 m høyt, løvfellende tre med opprettvoksende greiner og en tett, avlang, kjegleformet krone som etter hvert blir bred. Eldre stammebark danner brede, lysegrå bånd mellom barkfurene. Kvister og knopper er tett besatt med grå filthår.

Mørkegrønne, skjevt hjeretformete og brått tilspissete, grovt sagtannete eller svakt lappete blad med en lys sølvgrå filthåra underside. Bladskaftet er 2-4 cm langt. Bladene får en sterk gul høstfarge.

Sterkt duftende, matt hvite blomster, 6-10 sammen i filthårete kvaster, i juli-august. Store, svakt ribbete kapselfrukter med utdratt spiss, fra september til november.

Sortsbeskrivelse

Tilia tomentosa ‘Brabant’ er et 20 m høyt, løvfellende tre med en kjegleforma krone. Mørkegrønne blad med en lys, sølvaktig underside. Dermed får krona i vekstsesongen et interessant fargespill på grunn av bladenes svært lyse underside, når greinene beveger seg i vinden. Gulgrønne, duftende blomster.

Vekstkrav og klimasone  

Sølvlind trives best i næringsrik, dyp moldholdig, middels til godt drenert jord, som bør være nøytral til svakt basisk (pH7-8). Treet trives ikke der jorda er svært tørr eller svært fuktig. Men treet vokser bra i leirjord. All lind trives best i et varmt sommerklima. I kjølig kystklima kommer blomstringen seint. Lindetrær gir tett skygge, men tåler også nesten like mye skygge som bøk. Treet tråler godt forurensninger og byluft.

Parklind tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Sølvlind er et godt by- og gatetreet, Behåringen gjør at bladlus og midd ikke trives på bladene hos denne arten. Dermed er den bedre egnet enn annen lind der parkbenker eller parkerte biler står under trærne. Planten er svært viktig for bier og humler.

Sykdommer

Sølvlind er lite utsatt for angrep av liten lindebladveps (Caliroa annulipes) og behåringen gjør at bladlus og midd ikke trives på planten.

Allergifare

Tilia er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Lind er insektbestøvete planter. Heller ikke blomsterduften synses å skape store problemer utendørs. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Sølvlind tåler beskjæring, noe som er en stor fordel når krona må tynnes eller de nederste greinene må skjæres bort fordi de kommer i konflikt med trafikken.

Formerring

Sølvlind ‘Brabant’ formeres med skuddstiklinger og poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss