Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Søylerogn ‘Fastigiata’

Sorbus aucuparia ‘Fastigiata’

Det norske navnet søylerogn viser til plantens søyleformete vekstform. Slektsnavnet Sortsnavnet ‘Fastigiata’ betyr opprettvoksende. Sorbus er et gammelt latinsk navn på rogn / asal hos Cato (d.149 f.Kr.). Artsnavnet aucuparia kommer av latinske aucupium, som betyr fuglefangst (navn hos Ruppius, 1718), og som viser til at særlig trost ble fanget i snarer med rognebær som åte. Det norske ordet rogn kan ha med ordet rød å gjøre, kanskje er det beslektet med ordet rune, som betyr hemmelig, magisk. Ved av rogn kan ha vært brukt til runestaver, og vi vet at rogn har vært tillagt mange overnaturlige krefter. På svensk heter treet rönn, og i England brukes ofte navnet Pyramidal Mountain Ash.

Hjemsted/Opphav Søylerogn ‘Fastigiata’ har sitt opphav fra Dunganstown i Nord-Irland, i 1838.

Lavt tre med opprett vekst, slank søyleformet krone, lange ulikefinnete blad og kremhvite, duftende blomster i halvskjerm, samt mørk røde rognebær. Allergivennlig, nøysom og vindsterk plante. Klimasone: H7.

  • Sorbus aucuparia 'Fastigiata' (Søylerogn 'Fastigiata')

Plantebeskrivelse

5-10 m høyt, løvfellende tre med opprett vekst og en slank, søyleformet krone. Greiner med gråbrun, glatt og blank bark, og skruestilte, store, grålodne knopper med taklagte skjell. På leirholdig jord har rogn en grunn flatrot, mens den på lettere, dyp jord og på grunnlendt steinmark, utvikler pålerot. Opptil 20 cm lange, ulikefinnete blad med 6-8 par, like store småblad og ett jevnstort endesmåblad. Småbladene er avlange, lansettformete og sagtannete i øvre del av bladkanten. Bladundersiden er gråhåret.  Øreblad (2 små blad ved bladbasis). Gule og røde høstfarger. Kremhvite, duftende blomster i 12-15 cm brede, sammensatte halvskjermer i mai -juni, og mørkt røde bærepler (”rognebær”) i august- oktober. Rogn er en såkalt vekselbærer, det vil si stor fruktsetting ett år, men liten eller ingen fruktsetting neste år.

Vekstkrav og klimasone

Rogn er et nøysomt tre som ikke stiller særlige krav til vokseplassen. Men treet trives best i godt drenert, lett jord i sol og halvskygge. Den tåler også tørr jord og tung leirjord om ikke leira er for våt. Rogn bør få jevnlig gjødsling i etableringsfasen.

Treet tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Søylerogn er et praktisk i tre i små villahager og i andre grøntanlegg, da treet krever liten plass. Treet er et verdifullt frittstående tre, og brukes en del som alletre. Siden treet er vindsterkt og tåler sjøsprøyt, egner det seg også godt i kyststrøk. Rogn tåler godt bymiljø. Planteavstand i gruppe: 3-6 m. Med sin gode hardførhet dyrkes søylerogn i store deler av landet vårt, både i innlandet og ute ved kysten.

Allergifare

Sorbus er allergivennlig slekt for pollenallergikere, og anbefales brukt blant annet ved skoler og lekeplasser. Men blomsterduften hos rogn kan forårsake mindre ubehag hos duftoverfølsomme personer.

Beskjæring

Søylerogn tåler godt beskjæring, men det er sjelden nødvendig. Beskjæring gjøres helst om våren.

Formering

Søylerogn formeres med poding.