Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rogn ‘Fastigiata’ (Søylerogn)

Sorbus aucuparia ‘Fastigiata’

Slektsnavnet Sortsnavnet ‘Fastigiata’ betyr opprettvoksende. Sorbus er et gammelt latinsk navn på rogn / asal hos Cato (d.149 f.Kr.). Artsnavnet aucuparia kommer av latinske aucupium, som betyr fuglefangst (navn hos Ruppius, 1718), og som viser til at særlig trost ble fanget i snarer med rognebær som åte. Det norske ordet rogn kan ha med ordet rød å gjøre, kanskje er det beslektet med ordet rune, som betyr hemmelig, magisk. Ved av rogn kan ha vært brukt til runestaver, og vi vet at rogn har vært tillagt mange overnaturlige krefter. På svensk heter treet rönn, og i England brukes ofte navnet Pyramidal Mountain Ash.

Hjemsted/Opphav Rogn ‘Fastigiata’ har sitt opphav fra Dunganstown i Nord-Irland, i 1838.

5-15 m høyt, løvfellende tre med opprett vekst, slank søyleformet krone, lange ulikefinnete blad og kremhvite, duftende blomster i halvskjerm, samt mørk røde rognebær. Allergivennlig tre for et liten hage. Klimasone: H7.

  • Sorbus aucuparia 'Fastigiata' (Søylerogn 'Fastigiata')

Beskrivelse av arten Sorbus aucuparia

5-15 m høyt, løvfellende, ofte flerstammet tre med gråbrune, glatte greiner, store, grålodne, skruestilte knopper med taklagte skjell og et grunt rotsystem. I tresammenheng har rogn kort levetid, omkring 80 år, og den når full størrelse etter omkring 50 år.

Opptil 20 cm lange, ulikefinnete blad med 6-8 par, like store småblad og ett jevnstort endesmåblad. Småbladene er avlange, lansettformete og sagtannete i øvre del av blladkanten. Bladundersiden er gråhåret.  Øreblad (2 små blad ved bladbasis). Gule og røde høstfarger.

Hvite blomster med sterk duft i halvskjermer i mai -juni, og røde eller gule bærepler (”rognebær”) i september- oktober.

Sortsbeskrivelse

Sorbus aucuparia ‘Fastigiata’ er et 5-10 m høyt, løvfellende tre med opprett vekst og en slank, søyleforma krone. Gråbrune, glatte greiner og skruestilte, store, grålodne knopper med taklagte skjell.

Opptil 20 cm lange, ulikefinnete blad med 6-8 par, like store småblad og ett jevnstort endesmåblad. Småbladene er avlange, lansettformete og sagtannete i øvre del av bladkanten. Bladundersiden er gråhåret. Gule og røde høstfarger.

Kremhvite, duftende blomster i 12-15 cm brede, sammensatte halvskjermer i mai -juni, og mørkt røde bærepler (”rognebær”) i august- oktober.

Vekstkrav og klimasone

Rogn er et nøysomt tre som ikke stiller særlige krav til vokseplassen. Men treet trives best i godt drenert, lett jord i sol og halvskygge. Den tåler også tørr jord og tung leirjord om ikke leira er for våt. Rogn bør få jevnlig gjødsling i etableringsfasen.

Treet tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Rogn ‘Fastigiata er et praktisk i tre i små villahager og i andre grøntanlegg, da treet krever liten plass. Treet er et verdifullt frittstående tre, og brukes en del som alletre. Siden treet er vindsterkt og tåler sjøsprøyt, egner det seg også godt i kyststrøk. Rogn tåler godt bymiljø. Planteavstand i gruppe: 3-6 m. Med sin gode hardførhet dyrkes søylerogn i store deler av landet vårt, både i innlandet og ute ved kysten.

Allergifare

Sorbus er allergivennlig slekt for pollenallergikere, og anbefales brukt blant annet ved skoler og lekeplasser. Men blomsterduften hos rogn kan forårsake mindre ubehag hos duftoverfølsomme personer.

Beskjæring

Treet tåler godt beskjæring, men det er sjelden nødvendig. Beskjæring gjøres helst om våren.

Formering

Rogn ‘Fastigiata’ formeres med poding.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss