Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Villeple

Malus sylvestris

Synonyme navn er villapal, Malus silvestris, Malus communis ssp. silvestris, Pirus malus ssp. silvestris og Pyrus malus ssp. sylvestrs. Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Tidligere ble slekta kalt apal. Artsnavnet sylvestris/silvestris betyr som vokser i skog. I Sverige blir eple kalt apel.

Hjemsted/Opphav Villeple er opprinnelig viltvoksende i Mellom-Europa og Lilleasia. I Norge er den viltvoksende på Østlandet og langs kysten til Nord-Trøndelag, hvor den vokser i kratt, langs skogbryn og i blandet løvskog.

6-7 m høyt, løvfellende, flerstammet tre eller en stor busk. Rødlige unge skudd, ovale blad, duftende, hvite blomster og runde, gulgrønne frukter med en bitter smak. Viltvoksende tre som knapt plantes i dag. Klimasone: H4-5.

  • Malus sylvestris (Villeple) Foto fra «Treportrettet» av Ole Billing Hansen

Plantebeskrivelse

6-7 m høy, løvfellende, flerstammet tre med omvendt eggforma til bred elliptisk krone eller den er en tettvokst busk. Stammebarken er brun til gråbrun. Hos unge planter kan det forekomme en del greintorner, som er omdannete kortskudd. Eldre trær har langskudd med mindre tilvekst og ofte et stort antall kortskudd med blomsteranlegg. Unge skudd er rødlig brune og uten behåring.

Ovale til eggformete, hårløse, 4-8 cm lange blad med en bølget og sagtannet rand og et 2-4 cm langt bladskaft.

Duftende, hvite til svakt rosa, 3-4 cm brede blomster med gule pollenknapper, i mai. Blomsterknoppene er rosa. Gulgrønne, runde, 2-4 cm lange frukter med en bitter smak, i september.

Vekstkrav og klimasone

Villeple vokser godt i nøytral til kalkrik sandblandet moldjord. I naturen vokser den oftest på steinrik mark i varme skogkanter. Treet er lyselskende.

Malus sylvestris tilrås plantet til klimasone: H4-5.

Bruksområder

Villeple er et relativt lavt tre eller stor busk som passer godt i mindre hager eller parker, og som egner seg både som et frittstående tre, i tregrupper og i trerekker. Planteavstand i gruppe: 2-3 m. Malus fremmer dyre- og fuglelivet, og de er populære planter for insekter som jakter pollen og nektar. Verdifullt prydtre med tallrike, vakre blomster på forsommeren og dekorative frukter om høsten. Fruktene inneholder snerpende stoffer, og egner seg ikke til å spise. Fruktene gir en god eplesider. Sorten er mottakelig for soppsykdommen epleskurv.

Allergifare

Malus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer med dyrking er ikke kjent. Ved spising av epler, kan bjørkeallergikere få allergilignende symptomer i munn og svelg. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Villeple tåler godt beskjæring. All beskjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til. Trærne må bygges opp med noen hovedgreiner som blir skjelettet i treet. Deretter må en del nydannete skudd skjæres bort årlig og hovedgreiner må skjæres inn etter behov for at treet ikke skal bli for stort og vidt.

Formering

Villepler formeres mest med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss