Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Yoshinokirsebær (Tokyokirsebær)

Prunus x yedoensis

Slektsnavnet Prunus er et gammelt latinsk navn på planten. Artsnavnet yedoensis kommer av Yeddo, som er et gammelt navn på Tokyo. I England brukes navn som Yoshina Cherry Tree, Japanese Flowering Cherry, Yoshina Cherry, Potomac Cherry og Tokyo Cherry.

Hjemsted/Opphav Yoshinokirsebær er en hybrid fra Japan fra slutten av 1800-tallet med litt usikkert opphav. Planten kan være et naturhybrid mellom higankirsebær (P. x subhirtélla) og fagerkirsebær (P. speciósa) eller japankirsebær (P. serrulata). Planten ble innført til Vest-Europa i 1902. Flere sorter dyrkes i utlandet.

6-12 m høyt, løvfellende tre med en bred krone, greiner med glatt bark, litt hårete kvister og en overdådig blomstring med svakt mandelduftende, lysrosa blomster. Kravfulle planter for en lun plass vokseplass. Klimasone: H3-4.

  • Prúnus x yedoënsis (Yoshinokirsebær) Foto fra Dronning Eufemias gate i Oslo fra Ole Billing Hansen.

Plantebeskrivelse

Yoshinokirsebær blir et 6-12 meter høyt tre med bred krone, litt hårete kvister og greiner med en glatt og rødbrun bark som har med tydelige barkporer..

Skruestilte, mørkegrønne, 6-15 cm lange og 4-7 cm brede, tilspissete blad med en dobbelttannet bladrand. Som hos de fleste kirsebær har bladskaftet en til fire opphøyde kjertler. Unge blad får en bronsefarge like etter løvsprett. Høstfarger i gule og teglsteinsrøde fargenyanser.

Treet har en overdådig blomstring før løvsprett, med svakt mandelduftende blomster som sitter i knipper med 5-6 blomster. Blomsten, som er 2-3 cm bred, har fem hvite til lysrosa kronblad, et mørkere midtparti og pollenbladene er lengre enn griffel og arr.

Nesten svarte, små, runde kirsebærfrukter, 8-10 mm brede som er ettertraktet av trost.

Frukta har en rød fruktsaft som lett setter flekker på klær og belegninger.

Vekstkrav og klimasone

Yoshinokirsebær trives best i næringsrik, jevnt fuktig, men godt drenert, kalkholdig jord på en lun og solrik plass. Årlig gjødsling gir bedre blomstring.

Prunus x yedoensis tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder

Yoshinokirsebær er et flott parktre for hager, parker og langs gater. Planten fremmer dyre- og fuglelivet og er et viktig tre for bier og treet trives i byluft.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Men den intense duften av blomstene hos noen sorter kan skape problemer for astmatikere og personer med duftoverfølsomhet, dersom de brukes som snittblomster.

Kirsebær kan hos noen bjørkeallergikere forårsake stikkinger og opphovning i lepper og tunge. Frøet i kjernen kan ved spising i store mengder føre til forgiftning. Men fruktene modnes normalt ikke i Norge.

Beskjæring

Yoshinokirsebær trenger lite beskjæring.

Formering

Treet formeres mest vegetativt med poding eller med stiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss