
Bergfuru
Pinus mugo uncinataSynonyme navn er fransk bergfuru og Pinus mugo var. rostrata. Artsnavnet uncinata betyr krum, som en hake, mens rostrata betyr med nebb. Begge artsnavnene viser til at det nedre kongleskjellet har en stor hake. Det norske navnet bergfuru viser trolig til at den vokser på tynt jordsmonn på berglendte steder. På svensk heter treet fransk bergtall, mens et vanlig engelsk navn er Mountanin Pine.
Middels høyt, alltidgrønt nåletre med sylindrisk krone, ofte med flere stammer, knipper med 2 mørkegrønne nåler og brune, hengende kongler. Allergivennlig, svært nøysom og vindsterk plante til værutsatte steder. Klimasone: H6.
Plantebeskrivelse
10-20 m høyt, alltidgrønt nåletre med sylindrisk krone og en eller få stammer. Langskudd med mørk bark og knipper med 2 mørkegrønne, tettsittende nåler (2-nåla furu) på korte greiner på langskuddet. Nålene, som har ei levetid på 5-10 år, er 2-8 cm lange og seglformet. Mørkebrune, skjeve, kjegleformete, 7 cm lange, hengende kongler, med uregelmessige kongleskjell. Det nedre kongleskjellet har en stor bakoverbøyd hake eller tapp. Konglene modnes 2. året. Frøene har en liten vinge.
Vekstkrav og klimasone
Bergfuru er en svært nøysom, vindsterk plante som trives best på drenert, sandholdig, noe sur jord (pH 5-7), i sol. Pionerplante som kan vokse både på tørr sandjord og i torvholdig jord. Tørkesterk. Tåler svært høy pH (kalk) i jorda og mye salt i lufta.
Treet tilrås plantet til klimasone H6.
Bruksområder
Pinus uncinata benyttes mye som léplante på vindutsatte steder langs kysten, særlig på tørr, skrinn, mager jord. Rotsystemet har stor evne til å binde sammen jorda (hindre utglidning), og brukes derfor på erosjonsutsatte steder. Planteavstand i gruppe: 1-4 m. Planten anbefales i veganlegg i en avstand av minst 8-10 m fra vegbanen. . I Norge er bergfuru vanlig plantet i hele landet både ved kysten og i fjellet. På Vestlandet er den brukt som leplanting mange steder.
Allergifare
Pinus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Enkelte kan få hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i kvaen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Beskjæring
Pinus tåler beskjæring, men furu skyter ikke nye skudd fra gammel ved. Hos buskfuru kan nye skudd knipes av på midten om våren, for å få en lavere og tettere vekst.
Formering
Buskfuru formeres med frø. Det er viktig å velge en egnet frøkilde (proveniens).