Blågran
Picea pungensEt tidligere brukt navn er Picea pungens ’Glauca’, men dette brukes nå som en slags samlebetegnelse for vegetativt formerte kultivarer av blågran. Slektsnavnet Picea er det gamle latinske navnet på slekta, som er avledet av pix som betyr bek. Vi finner det igjen i ordet harpiks. Artsnavnet pungens betyr stikkende, og viser til de spisse nålene. Ordet glauca betyr blågrå. Også i Sverige heter treet blågran og amerikanske navn på treet er Blue Spruce, Colorado Spruce og Colorado Blue Spruce.
15-25 m høyt, eviggrønt nåletre med en tett, bred, kjegleforma krone, stive, horisontale greiner, gulbrune kvister, blågrønne, svært stikkende nåler og hengende, lysebrune kongler. Vindsterkt parktre for innland og kyst. Klimasone: H7.
Plantebeskrivelse
15-25 m høyt, eviggrønt nåletre med tett, bred, kjegleformet krone med stive, horisontale greiner. Hos eldre trær blir de nedre greinene mer hengende. Kvisten er gulbrun til oransje. Barken er rødlig grå, tykk og dypt furet. Vinterknoppene har tynne, tilbakebøyde knoppskjell som danner en rosett ved basis av knoppen. Det antas at blågran når full størrelse etter ca.40 år.
Blågrønne til blålige, svært stikkende, 2-3 cm lange nåler, som står nesten loddrett på skuddene. Nålene blir grønnere i fargen med alderen, og de har spalteåpningsbånd på begge sider. Nålene har i tillegg harpiksganger.
Tallrike, hengende, 6-10 cm lange, sylindriske til eggforma, lysebrune kongler, med kongleskjell som er tykke ved basis og tynne, bøyelige, utrandet og bølget i toppen. Mørkebrune, 2 mm lange frø med frøvinge.
Vekstkrav og klimasone
Blågran er en nøysom plante som trives best på moldrik, kalkholdig, jevnt fuktig, men drenert jord i sol. Den vokser like godt både i svakt sur og sterk basisk jord. Kan vokse i tørr sandjord, men trives ikke i våt jord.
Treet tilrås plantet til klimasone H7.
Bruksområder
Picea pungens er god både som frittstående og i grupper i parker og større hager. Treet bør få stå fritt da berøring med andre planter gir nakne greinparti. Planteavstand: 3-10 m. Siden planten tåler mye vind og sjøsprøyt, en den en god léplante i kyststrøk. Blågran anbefales også i veganlegg i en avstand av minst 8-10 m fra vegbanen. Tåler forurenset luft og bymiljø. I anlegg brukes mest frøformert blågran da den har beinest stamme. Podet blågran har ofte en uregelmessig stamme, og bør derfor støttes opp. Treet bør brukes med omtanke på grunn av dens spesielle farge. Treet er robust og greier seg både i kjølige kyststrøk med havluft og sterk vind og i kalde fjellbygder.
Allergifare
Picea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i baret forekommer sjelden. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Beskjæring
Picea glauca trenger sjelden beskjæring.
Formering
Arten formeres med frø, men blåfargen varierer mye hos frøplanter. Sorter som er i handelen formeres vegetativt med skuddstiklinger eller ved poding.
Sorter av blågran (Picea pungens)
Blågran (Sølvgran) ‘Glauca Globosa’ – Picea pungens ‘Glauca Globosa’
1-2,5 m høyt, eviggrønt nåletre med bredt, kjegleforma krone, stikkende, utstående, blålig grønne nåler på korte, guloransje kvister. Fjellhager og i grupper av andre vintergrønne planter. Vindsterk plante som tåler saltholdig og forurenset luft. Formeres med skuddstiklinger. Nøysomt tre for en solrik plass. Klimasone: H7.
Sølvgran (Sølvgran) ‘Hoopsii’ – Picea pungens ‘Hoopsii’
15-20 m høyt, eviggrønt nåletre med kjegleforma krone, stikkende, sølvgrå/sølvblå nåler på korte, guloransje kvister. Hengende, 6-10 cm lange, lysebrune kongler. Frittstående tre i parker og større hager. Vindsterk plante som tåler saltholdig og forurenset luft. Formeres med poding. Nøysomt tre for en solrik plass. Klimasone: H7.
Blågran (Sølvgran) ‘Koster’ – Picea pungens ‘Koster’
15-2o m høyt, eviggrønt nåletre med kjegleforma krone, men skjev og uryddig vekst uten oppbinding. Stikkende, utstående, blålig grønne nåler på guloransje kvister. Hengende, 6-10 cm lange, lysebrune kongler. Frittstående tre i parker og større hager. Vindsterk plante som tåler saltholdig og forurenset luft. Formeres med poding. Nøysomt tre for en solrik plass. Klimasone: H7.
Sølvgran SKUMRING® – Picea pungens SKUMRING® E (‘Eplsku’)
1o-15 m høyt, eviggrønt nåletre med bred kjegleformet krone, svært stikkende nåler og sterkt blåfarget bar. Nålene som er 2-2,5 cm lange, står nesten loddrette på skuddet. Med tiden blir de innerste nålene litt mer grønne enn de nye ytterst. Hengende, 6-12 cm lange, lysebrune kongler. Hvert kongleskjell er tykt ved basis og tynt, bøyelig, utrandet og bølget i toppen.
Sølvgran egner seg godt som frittstående og i grupper i parker og større hager. Den blir ofte en kontrastplante mot den grønne vegetasjonen. Treet bør få stå fritt da berøring med andre planter gir nakne greinparti. Planteavstand: 3-5 m. Siden planten tåler mye vind og sjøsprøyt, en den en god plante i kyststrøk. Planten tåler forurenset luft og trives i bymiljø. Kultivaren stiklinsformeres. Klimasone H7.