Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Balsamedelgran ‘Nana’

Abies balsamea ‘Nana’

Slektsnavnet Abies kommer fra latin abire, som betyr å løfte opp, å heve seg, og som viser til trærnes høyde. Abies er det gamle latinske navnet på europaedelgran (syn. vanlig edelgran). Artsnavnet balsamea betyr med balsam. På svensk heter treet liten balsamgran, mens på engelsk blir den ofte kalt Dwarf Balsam Fir.

Hjemsted/Opphav Arten balsamedelgran har en naturlig utbredelse i USA og Canada fra New Foundland i øst til Alberta i vest. Sorten ‘Nana’ er en kanadisk dvergform (varietet).

30-80 cm høy, eviggrønt, dvergnåletre med en flat, tueformet vekst og korte tettstilte, mørkegrønne nåler med balsamlukt når de knuses. Allergivennlig plante for fjellhagen. klimasone: H5 i innlandet og H4 ved kysten.

  • Abies-balsamea-Nana-Dvergbalsamedelgran

  • Abies balsamea 'Nana' Dvergbalsamedelgran

Plantebeskrivelse 

30-80 cm høyt, eviggrønt, dvergnåletre med en flat, tueformet vekst. Barken er grå og myk på unge planter, og hardere og mer skjellaktig på eldre trær. Glatte, gråbrune eller grågule årsskudd med et brunt hårdekke og vinterknopper med harpiks.

Tettsittende, mørkegrønne, blanke, 3 cm lange og 2 mm brede nåler med butt spiss, som har et lyst bånd på undersiden. Ved knusing av nålene utvikles en sterk balsamlukt.

Vekstkrav og klimasone

Balsamedelgran ‘Nana’ trives best i godt drenert, moldrik, gjerne leirholdig jord med jevn fuktighet og pH 5-7. Tåler å stå i noe skygge.

Treet tilrås plan til klimasone H5 i innlandet og H4 ved kysten.

Bruksområder

Abies balsamea ‘Nana’ er en god plante i fjellhager og i forkant av grupper med andre nåletrær. Planteavstand: 0,5-1 m. Planten trives best i innlandet hos oss.

Allergifare

Abies er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Edelgran trenger vanligvis ingen beskjæring når den dyrkes i grøntanlegg.

Formering

Treet formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger) eller ved poding.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss