Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gran ‘Ohlendorffii’

Picea abies ‘Ohlendorffii’

Slektsnavnet Picea er det gamle latinske navnet på slekta, som er avledet av pix, som betyr bek. Vi finner det igjen i ordet harpiks. Artsnavnet abies er det gamle latinske navnet på europaedelgran (Abies alba). Sorten ’Ohlendorffii’ ble funnet av Th. Ohlendorff i Hamm nær Hamburg i Tyskland, mellom 1840 og 1850, som en frøplante i et parti frø fra Nikita på Krim. Den fikk navnet i 1904, og ble markedsført fra Späth planteskole i Berlin. I England kalles planten Norway Spruce ‘Ohlendorffii’.

Hjemsted/Opphav Planten ble funnet som frøplante på Krim i Ukarina.

4-6 m høyt, eviggrønt, sentvoksende nåletre med en tett, bred, kjegleformet, litt uregelmessig krone, rødbrune greiner og grønne, stikkende nåler. Nøysomt parktre. Klimasone: H7.

  • Picea abies 'Ohlendorffii' (Gran 'Ohlendorffii') Foto: Ole Billing Hansen

Beskrivelse av arten Picea abies

20-40 m høyt, eviggrønt nåletre med kjegleformet krone, kransstilte greiner og tett bar som oftest dekker stammen helt ned til bakken om treet står fritt. Stammebarken på unge trær er lyst rødbrun, mens eldre trær får en ru, furet, mørkere bark. Unge kvister er lærbrune til rødgule, glatte eller svakt håret. Litt spisse knopper uten harpiks. Men gran er meget formrik. I Norge finnes 40 m høye trær, og det antas at gran når full størrelse etter ca. 70 år.

Grønne, svakt stikkende, 4-kanta nåler som sitter på puter og som følger med når nålene rives av. Men baret varierer mye hos de ulike former av gran.

Gran blomstrer om våren før nye skudd kommer. Hann- og hunnblomster sitter på samme tre. Hannblomstene, som sitter ved basis av skuddet, er gule, og det dannes store mengder pollen som flyr med vinden (vindbestøving). Hunnblomstene, som sitter i toppen av fjorårsskudd, er røde og sitter sammen i hengende, rombiske, 10-15 cm lange og 3-4 cm brede, rødbrune kongler som modnes i løpet av året. Modne hunnkongler har dekkskjell som ikke er synlige utenpå kongleskjellene. Konglene faller hele av treet.

Sortsbeskrivelse

Picea abies ‘Ohlendorffii’ er et 4-6 m høyt, eviggrønt nåletre med en tett, bred, kompakt, kjegleformet vekst, men med noe uregelmessig form og gule til rødbrune kvister. Lysegrønne, stikkende, 4-8 mm lange nåler. Årstilveksten er bare 8-12 cm. Treet mangler kongler.

Vekstkrav og klimasone 

Gran ‘Ohlendorffii’ er et nøysomt tre som trives på jevnt fuktig jord, men treet har grunn flatrot og jorda trenger ikke å være dyp. Trives godt i full sol, men tåler noe skygge. Små krav til næring.

Sorten tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Gran ‘Ohlendorffii’ egner seg godt som et frittstående tre i fjellhager, hager og parker eller i gruppe med andre lave alltidgrønne planter.

Allergifare

Picea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Svært få astmatikere og personer med allergisk snue, oppgir å få særlige plager av gran innendørs.  Hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i baret forekommer sjelden. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Treet trenger normalt ingen beskjæring

Formering

Gran ‘Ohlendorffii’ formeres vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss