Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Såtegran

Picea abies ‘Nidiformis’

Synonyme navn er rødgran ‘Nidiformis’ og fuglereirgran. Slektsnavnet Picea er det gamle latinske navnet på slekta, som er avledet av pix, som betyr bek. Vi finner det igjen i ordet harpiks. Artsnavnet abies er det gamle latinske navnet på europaedelgran (Abies alba). Sortsnavnet ’Nidiformis’ betyr form som et fuglereir. På svensk heter treet gran, mens engelske navn er Norway Spruce ‘Nidiformis’, Bird’s nest spruce og Nest spruce.

Hjemsted/Opphav Såtegran ble funnet i planteskolen Rulemann Grisson ved Hamburg i Tyskland før 1904, og navngitt i 1906.

Lavt, alltidgrønt nåletre med svært bred vekst, ofte med en forsenkning i midten og korte grønne, spisse nåler. Nøysomt tre med sen vekst. Klimasone: H7.

  • Såtegran (Picea abies 'Nidiformis') Foto: Tynning Planteskule.

Plantebeskrivelse

1-2 m høyt, alltidgrønt nåletre med bred vekst, ofte med en forsenkning i midten (formet som et reir). Sorten vokser mer i bredden enn i høyden. Årlig tilvekst er bare 6-7 cm. Korte, grønne nåler på tettsittende greiner. Egentlig har hver nål 8-10 skarpe, tiltrykte tenner, men disse ses bare med lupe. Planten har ingen kongler.

Vekstkrav og klimasone  

Såtegran er et nøysomt tre som trives på jevnt fuktig jord, men treet har en grunn flatrot og jorda trenger ikke å være dyp. Trives godt i full sol, men vokser godt også i skygge. Små krav til næring.

Treet tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Såtegran passer godt som frittvoksende i fjellhager, hager og parker eller i gruppe med andre lave alltidgrønne planter. Planteavstand: 2-3 m. I Norge er såtegran en av de mest plantete dvergnåletrær i dag, og den er vanlig plantet både i Sør- og Nord-Norge.

Allergifare

Picea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Svært få astmatikere og personer med allergisk snue, oppgir å få særlige plager av gran innendørs.  Hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i baret forekommer sjelden. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Såtegran trenger ingen beskjæring.

Formering

Sorten formeres vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger).