Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Blågran ‘Glauca Globosa’

Picea pungens ‘Glauca Globosa’

Slektsnavnet Picea er det gamle latinske navnet på slekta, som er avledet av pix som betyr bek. Vi finner det igjen i ordet harpiks. Artsnavnet pungens betyr stikkende, og viser til de spisse nålene. Ordet glauca betyr blågrå (baret). Globosa betyr med kuleform. I Sverige heter treet blågran og amerikanske navn på treet er Globe Blue Spruce og Dwarf Colorado Spruce.

Hjemsted/Opphav Picea pungens ‘Glauca Globosa’ ble markedsført av nederlenderen Anth. Kluis, Boskoop i 1937.

Lavt, alltidgrønt nåletre med bred, kjegleformet krone og stikkende, utstående sølvgrå nåler. Allergivennlig tre for fjellhager. Godt kysttre. Klimasone: H7.

  • Picea pungens ‘Glauca Globosa’ Dvergblågran ‘Glauca Globosa’

  • Picea pungens ‘Glauca Globosa’ Dvergblågran ‘Glauca Globosa’

Plantebeskrivelse

1-2,5 m høyt, alltidgrønt nåletre med bred, kjegleformet krone. Treet har en tett, uregelmessig, rund vekstform som ung, før vekstformen etter hvert blir en kompakt kjegleform. Stikkende, utstående, sølvgrå nåler på korte, guloransje kvister.

Vekstkrav og klimasone  

Blågran ‘Glauca Globosa’ er en nøysom plante som trives best på moldrik, kalkholdig, jevnt fuktig, men drenert jord i sol. Den vokser like godt både i svakt sur og sterk basisk jord. Trives ikke i våt jord.

Sorten tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Picea pungens ‘Glauca Globosa’ er en god plante i fjellhager og i grupper sammen med andre lave alltidgrønne planter. Treet bør få stå fritt da berøring med andre planter gir nakne greinparti. Planteavstand: 2 m. Siden planten tåler mye vind og sjøsprøyt, en den en god plante i kyststrøk. Planten tåler forurenset luft og trives i bymiljø. Treet bør brukes med omtanke på grunn av dens spesielle barfarge. Treet er robust og greier seg både i kjølige kyststrøk med havluft og sterk vind og i kalde fjellbygder.

Allergifare

Picea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i baret forekommer sjelden. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Planten trenger normalt ingen beskjæring.

Formering

Sorten formeres vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger).