Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Blågran ‘Glauca Globosa’

Picea pungens ‘Glauca Globosa’

Et synonymt navn er dvergblågran ‘Glauca Globosa’. Slektsnavnet Picea er det gamle latinske navnet på slekta, som er avledet av pix som betyr bek. Vi finner det igjen i ordet harpiks. Artsnavnet pungens betyr stikkende, og viser til de spisse nålene. Ordet glauca betyr blågrå (baret). Globosa betyr med kuleform. I Sverige heter treet blågran og amerikanske navn på treet er Globe Blue Spruce og Dwarf Colorado Spruce.

Hjemsted/Opphav Picea pungens ‘Glauca Globosa’ ble markedsført av nederlenderen Anth. Kluis, Boskoop, Nederland i 1937.

1-2,5 m høyt, eviggrønt nåletre med en tett, uregelmessig, rund vekst som ung, og som etter hvert får en bred, kompakt, kjegleformet krone. Stikkende, utstående blålige grønne nåler. Godt fjellhage- og kysttre. Klimasone: H7.

  • Picea pungens ‘Glauca Globosa’ Dvergblågran ‘Glauca Globosa’

  • Picea pungens ‘Glauca Globosa’ Dvergblågran ‘Glauca Globosa’

Beskrivelse av arten Picea pungens

15-25 m høyt, eviggrønt nåletre med tett, bred, kjegleformet krone med stive, horisontale greiner. Hos eldre trær blir de nedre greinene mer hengende. Kvisten er gulbrun til oransje. Barken er rødlig grå, tykk og dypt furet. Vinterknoppene har tynne, tilbakebøyde knoppskjell som danner en rosett ved basis av knoppen. Det antas at blågran når full størrelse etter ca.40 år.

Blågrønne til blålige, svært stikkende, 2-3 cm lange nåler, som står nesten loddrett på skuddene. Nålene blir grønnere i fargen med alderen, og de har spalteåpningsbånd på begge sider. Nålene har i tillegg harpiksganger.

Tallrike, hengende, 6-10 cm lange, sylindriske til eggforma, lysebrune kongler, med kongleskjell som er tykke ved basis og tynne, bøyelige, utrandet og bølget i toppen. Mørkebrune, 2 mm lange frø med frøvinge.

Sortsbeskrivelse

Picea pungens ‘Glauca Globosa’ er et 1-2,5 m høyt, eviggrønt nåletre med tett, uregelmessig, rund vekstform som ung og etter hvert får treet en kompakt, bred kjeglefasong. Stikkende, utstående, blålig grønne nåler på korte, guloransje kvister.

Vekstkrav og klimasone  

Blågran ‘Glauca Globosa’ er en nøysom plante som trives best på moldrik, kalkholdig, jevnt fuktig, men drenert jord i sol. Den vokser like godt både i svakt sur og sterk basisk jord. Trives ikke i våt jord.

Sorten tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Picea pungens ‘Glauca Globosa’ er en god plante i fjellhager og i grupper sammen med andre lave alltidgrønne planter.  Siden planten tåler mye vind og sjøsprøyt, en den en god plante i kyststrøk. Planten tåler forurenset luft og trives også i bymiljø. Treet bør brukes med omtanke på grunn av dens spesielle barfarge.

Allergifare

Picea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i baret forekommer sjelden. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Planten trenger normalt ingen beskjæring.

Formering

Sorten formeres vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger) eller ved poding. Felles for vegetativt formerte trær av blågran er at planteskolen må være påpasselig med stram oppbinding de første årene. Ellers vil plantene lett kunne vokse videre som om de er sidegreiner, et fenomen kalt plagiotropi. Dette gjelder både ved formering med stiklinger g ved poding.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss