Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Serbergran ‘Nana’

Picea omorika ‘Nana’

Et synonymt navn er dvergserbergran ‘Nana’. Slektsnavnet Picea er det gamle latinske navnet på slekta, som er avledet av pix som betyr bek. Vi finner det igjen i ordet harpiks. Artsnavnet omorika er navnet på treet i Serbia, derav også det norske navnet. Sortsnavnet nana betyr dverg, lav (størrelsen). I Sverige heter treet serbgran ‘Nana’ og det engelsk navnet er Serbian Spruce ‘Nana’.

Hjemsted/Opphav Serbergran ‘Nana’ ble funnet hos brødrene Goudkade i Boskoop, Nederland, i 1930

3-5 m høyt, eviggrønt, seintvoksende nåletre med tett, bred, avrundet kjegleform, med flere toppskudd. Mørkegrønne nåler med hvit underside. Allergivennlig tre for fjellhagen. Klimasone: H6.

  • picea omorica 'Nana' (Serbergran 'Nana')

Beskrivelse av arten Picea omorika

15-20 m høyt, eviggrønt nåletre med svært slank, smal kjegleform og kransstilte greiner med hårete kvister. Greinene peker ofte nedover innerst ved stammen og bøyer deretter utover. Smågreinene er også noe hengende. Knoppene er kuleformete til spisst eggformete, mørkebrune og uten harpiks. Det antas at serbergran når full størrelse etter ca.70 år.

Mørkegrønne, blanke, flate, butte, 1-2 cm lange nåler med en hvit underside (2 lyse striper med spalteåpninger). Baret får et sølvglinsende preg. Nålene minner om edelgran (Abies). Hengende, 3–6 cm lange, lysebrune kongler med en sagtakket spiss, som sitter i kronas øvre del. Konglene er purpurfiolette før modning.

Sortsbeskrivelse

Picea omorika ‘Nana’  er et 3-5 m høyt, eviggrønt nåletre med tett, bred, avrundet, uregelmessig kjegleform med flere toppskudd. Men etter hvert utvikler treet et mer dominerende toppskudd. Vokser seint, kun 7-9 cm i året. Mørkegrønne, blanke, flate, butte, 1-2 cm lange nåler med en hvit underside (2 lyse striper med spalteåpninger).

Vekstkrav og klimasone

Serbergran er en nøysom plante som trives best på moldrik, kalkholdig, jevnt fuktig jord i sol og skygge. Tåler tørr sandjord, men liker ikke tung leirjord. Vokser godt på kalkrik jord.

Sorten tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Picea omorika ‘Nana’ egner seg godt i fjellhager og i forkant av grupper med alltidgrønne planter. Planteavstand: 2-5 m. Tåler forurenset luft og bymiljø. Serbergran har et tett rotsystem, og kan flyttes ganske lett. . I Norge blir den plantet i Sør-Norge, unntatt i de kaldeste strøk og på gode steder i Nord-Norge.

  Allergifare

Picea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge Hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i baret forekommer sjelden. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Serbergran trenger vanligvis ingen beskjæring.

Formering

Serbergran ‘Nana’ formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

 

 

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss