Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Serbergran ‘Nana’

Picea omorika ‘Nana’

Et synonymt navn er dvergserbergran ‘Nana’. Slektsnavnet Picea er det gamle latinske navnet på slekta, som er avledet av pix som betyr bek. Vi finner det igjen i ordet harpiks. Artsnavnet omorika er navnet på treet i Serbia, derav også det norske navnet. Sortsnavnet nana betyr dverg, lav (størrelsen). I Sverige heter treet serbgran ‘Nana’ og det engelsk navnet er Serbian Spruce ‘Nana’.

Hjemsted/Opphav Serbergran ‘Nana’ ble funnet hos brødrene Goudkade i Boskoop, Nederland, ca.1930

Lavt, alltidgrønt nåletre med tett, bred, avrundet kjegleform, med flere toppskudd. Mørkegrønne nåler med hvit underside. Allergivennlig tre for fjellhagen. Klimasone: H6.

  • Picea omorika 'Nana'

Plantebeskrivelse

3-5 m høyt, alltidgrønt nåletre med tett, bred, avrundet, uregelmessig kjegleform med flere toppskudd. Men etter hvert utvikler treet et mer dominerende toppskudd. Vokser seint, kun 7-9 cm i året. Nålene er mørkegrønne, 7-8 mm lange, flate, butte med hvit underside.

Vekstkrav og klimasone

Serbergran er en nøysom plante som trives best på moldrik, kalkholdig, jevnt fuktig jord i sol og skygge. Tåler tørr sandjord, men liker ikke tung leirjord. Vokser godt på kalkrik jord.

Sorten tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Picea omorika ‘Nana’ egner seg godt i fjellhager og i forkant av grupper med alltidgrønne planter. Planteavstand: 2-5 m. Tåler forurenset luft og bymiljø. Serbergran har et tett rotsystem, og kan flyttes ganske lett. . I Norge blir den plantet i Sør-Norge, unntatt i de kaldeste strøk og på gode steder i Nord-Norge.

  Allergifare

Picea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge Hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i baret forekommer sjelden. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Serbergran trenger ingen beskjæring.

Formering

Serbergran ‘Nana’ formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).