Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Svartgran ‘Nana’

Picea mariana ‘Nana’

Et synonymt navn er Picea nigra var. nana. Slektsnavnet Picea er det gamle latinske navnet på slekta, som er avledet av pix som betyr bek. Vi finner det igjen i ordet harpiks. Artsnavnet mariana er trolig etter terra mariana, som er staten Maryland i USA. Sortsnavnet nana betyr lav, dvergaktig. I Sverige brukes navnet svartgran og engelske/amerikanske navn er dwarf black spruce og blue nest spruce.

Hjemsted/Opphav Svartgran er viltvoksende i Nord-Amerika, fra Labrador til Alaska. Arten er lite brukt i Norge. Men sorten ‘Nana’, som har usikkert opphav, dyrkes ofte hos oss på grunn av sin vekstform og gode herdighet.

Lavt, alltidgrønt dvergnåletre med tett, rund vekstform og korte, mørkt grågrønne nåler. Allergivennlig tre for fjellhagen. Klimasone: H7.

Plantebeskrivelse

Arten Picea mariana er et 8-10 m høyt, alltidgrønt nåletre med smalt kjegleformet, ofte uregelmessig krone. Knoppene er uten harpiks. Sorten ‘Nana’ er oftest et 50-100 cm høyt, alltidgrønt dvergnåletre med en tett, rund vekstform og korte, duftende, mørkt grågrønne nåler. Treet er sentvoksende.

Vekstkrav og klimasone

Svartgran ‘Nana’ trives best på litt sur (pH 5,5-7), jevnt fuktig jord, men godt drenert jord på en solrik plass.

Sorten tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Treet er et verdifullt i fjellhagen, i inngansparti og i forkant av grupper med andre alltidgrønne planter.

Allergifare

Picea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge Hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i baret forekommer sjelden. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Svartgran ‘Nana’ trenger ingen beskjæring.

Formering

Formeres med skuddstiklinger.