Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Svartgran ‘Nana’

Picea mariana ‘Nana’

Et synonymt navn er Picea nigra var. nana og Pinus mariana. Slektsnavnet Picea er det gamle latinske navnet på slekta, som er avledet av pix som betyr bek. Vi finner det igjen i ordet harpiks. Artsnavnet mariana er trolig etter terra mariana, som er staten Maryland i USA. Sortsnavnet nana betyr lav, dvergaktig. I Sverige brukes navnet svartgran og engelske/amerikanske navn er dwarf black spruce og blue nest spruce.

Hjemsted/Opphav Svartgran er viltvoksende i Nord-Amerika, fra Labrador til Alaska. Arten er lite brukt i Norge. Men sorten ‘Nana’, som har usikkert opphav, dyrkes ofte hos oss på grunn av sin vekstform og gode herdighet.

50-80 cm høyt, eviggrønt dvergnåletre med tett, rund vekstform og korte, mørke blågrønne, duftende nåler. Allergivennlig tre for fjellhagen. Klimasone: H6-7.

  • Picea mariana ‘Nana’ (Svartgran 'Nana') Foto: coniferkingdom.com

Beskrivelse av arten Picea mariana

8-10 m høyt, eviggrønt nåletre med en smal kjegleforma, ofte uregelmessig krone. Spinkle, rødbrune, sterkt hårete kvister.

Matte og mørke blågrønne, 4-kantete i tverrsnitt, korte (1 cm lange) nåler med en lysere underside. Baret har en særegen duft.

Hengende, 2-3 cm lange kongler, som først er blårøde og senere blir de gråbrune.

Sortsbeskrivelse

Picea mariana ‘Nana’ er et 50-80 cm høyt, eviggrønt, dvergnåletre med en tett, rund vekstform og korte, duftende, mørke blågrønne nåler. Planten er svært sentvoksende, 5-6 cm i året.

Vekstkrav og klimasone

Svartgran ‘Nana’ trives best på litt sur (pH 5,5-7), jevnt fuktig jord, men godt drenert jord på en solrik plass.

Sorten tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Treet egner seg godt til fjellhager, i inngansparti og i forkant av grupper med andre eviggrønne planter.

Allergifare

Picea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge Hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i baret forekommer sjelden. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Svartgran ‘Nana’ trenger ingen beskjæring.

Formering

Formeres med skuddstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss