Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Einer ® Nona®‘Tromling’ E

Juniperus communis Nona® ‘Tromling’ E

Slektsnavnet Juniperus er et gammelt latinsk navn på slekta. Det norske navnet einer kommer visstnok fra romernes Juniperus. Artsnavnet communis betyr vanlig. I Sverige er navnene på arten en og enebuske, mens engelske navn på arten er juniper, common juniper og ground juniper.

Hjemsted/Opphav Sorten ‘Einer Nona ®'Tromling' E er en norsk eliteplante som er etter et norsk utvalg fra Tromøy i Aust-Agder. Klonen stammer fra en naturplante. Sorten er navnebeskyttet.

20-40 cm høyt, eviggrønt nåletre med en krypende, utbredt, snedliggende vekst og grønne, stikkende nåler, som sitter i 3-tallige kranser ut fra kvistene. Vindsterk, markdekker for kyststrøk. Klimasone: H6-7.

  • Juniperus communis Nona®’Tromling’ E (Einer Nona®'Tromling' E) Foto: eliteplanter Norge

  • Juniperus communis Nona®’Tromling’ E (Einer Nona®'Tromling' E) Foto: eliteplanter Norge

  • Juniperus communis Nona®’Tromling’ E (Einer Nona®'Tromling' E) Foto: eliteplanter Norge

Beskrivelse av arten Juniperus communis

Juniperus communis er en 0,1-15 m høyt, eviggrønt nåletre med svært varierende form, fra søyleformete trær til krypende busker. Planten kan bli 2000 år, men ikke i Norge. Særbu plante, hvor hunnplanter dyrkes. Rødbrun, avskallende bark på eldre greiner, unge greiner med lysebrun bark.

Stikkende, grønne, nåler med blålig skjær og en 3-kantet nedløpende kjøl fra hvert blad. Bladene sitter samlet i 3-tallige kranser. Konkav bladoverside med et bredt kvitt bånd med spalteåpninger, og en grønn eller blålig underside.

Kuleforma «bærkongler», 6 – 9 mm brede, som er grønne og saftige det første året og som blir blåsvart og blådogget (voksbelegg) det andre året, når de er modne. Finnes bare på hunnplanter. Einebæret er dannet av tre skjell som er vokst sammen. Hver kongle inneholder fra 1-3 frø.

Sortsbeskrivelse

Juniperus communis Nona® ‘Tromling’ E er et 20-40 cm høyt, eviggrønt nåletre med krypende, utbredt, nedliggende vekst.

Baret er lysegrønt med stikkende nåler som sitter samlet i 3-tallige kranser ut fra kvisten. Nålene har et bredt hvitt bånd med spalteåpninger på oversida, og en mørkegrønn underside. Sorten danner sjelden kongler.

Vekstkrav og klimasone  

Einer Nona®‘Tromling’ E krever drenerte forhold og tåler en del tørke. Den utvikler seg godt i tørr og varm sandjord, gjerne litt moldholdig. Det er en fordel å blande inn litt kompost eller veksttorv ved planting på tørr sandjord. Planten liker ikke våt jord. Tåler kalkholdig jord svært godt. Den trives best i full sol, og vil da utvikle tett og lubne planter.

Sorten tilrås plantet til klimasone H6-7.

Bruksområder

Einer Nona ®‘Tromling’ E er hentet fra norsk natur, og den passer derfor godt i naturlike plantinger. Den er en god plante i fjellhager, og den brukes som markdekker i hager, skråninger, veianlegg (trafikkøyer) og i grupper sammen med andre eviggrønne planter. Planteavstand på ca. 1 m. Et vellykket plantedekke er avhengig av at det er fritt for rotugras ved planting, og en intensiv ugraskamp i 3-4 år inntil dekket har lukket seg. Planten kan angripes av rustsopper (eple-, rogne- og hagtornrust). Den har vist seg å være sunn og frisk.

Allergifare

Juniperus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Brukes einer i juledekorasjoner og lignende, kan enkelte personer med duftoverfølsomhet få problemer ved nærkontakt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Planten trenger ingen regelmessig beskjæring.

Formering

Einer formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss