Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Einer ‘Repanda’

Juniperus communis ‘Repanda’

Synonyme navn på arten er vanlig einer og fjelleiner. Slektsnavnet Juniperus er et gammelt latinsk navn på slekta. Det norske navnet einer kommer visstnok fra romernes Juniperus. Artsnavnet communis betyr vanlig. I Sverige er de mest brukte navnene en og enebuske, mens engelske navn er juniper, common juniper og ground juniper.

Hjemsted/Opphav Sorten ‘Repanda’ stammer fra Irland. Den ble markedsført av Koster & Zonen i Nederland, fra 1934. Sorten er mest plantet av de krypende formene.

Alltidgrønt dvergnåletre med utoverliggende greiner og krypende vekst. Mørkt grønne, stikkende nåler, som sitter i 3-tallige kranser ut fra kvistene. Allergivennlig plante til en solfylt plass. Klimasone: H6.

  • Juniperus communis 'Repanda' - Fjelleiner 'Repanda'

Plantebeskrivelse

0,2-0,4 m høyt dvergnåletre med utoverliggende greiner og krypende vekst.  Fjelleiner er en særbu plante. Eldre greiner har en rødbrun, noe avskallende bark, mens unge greiner har lysebrun bark. Mørkt grønne, stikkende nåler som sitter samlet i 3-tallige kranser ut fra kvisten. Nålene har et bredt hvitt bånd (spalteåpninger) på oversiden, og en grønn/blålig underside.

Vekstkrav og klimasone

Fjelleiner finnes i naturen på allslags jord, men jorda bør være drenert. Planten liker ikke våt jord, og den trives godt på lette sandjordstyper. Tåler kalkholdig jord svært godt. Best i full sol.

Treet tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Sorten ‘Repanda’ hører heime i naturområder, og den plantes i hager, parker og fjellhager, på murer, i trafikkøyer og som markdekker. Planteavstand: 1-3 m. Planten kan angripes av rustsopper (eple-, rogne- og hagtornrust).

Allergifare

Juniperus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Brukes einer i juledekorasjoner og lignende, kan enkelte personer med duftoverfølsomhet få problemer ved nærkontakt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Planten trenger ingen regelmessig beskjæring.

Formering

Fjelleiner formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).