Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Einer ‘Repanda’

Juniperus communis ‘Repanda’

Et synonymt navn er vanlig einer ‘Repanda’ og fjelleiner ‘Repanda’. Slektsnavnet Juniperus er et gammelt latinsk navn på slekta. Det norske navnet einer kommer visstnok fra romernes Juniperus. Artsnavnet communis betyr vanlig. I Sverige er de mest brukte navnene på arten en og enebuske, mens engelske navn på arten er juniper, common juniper og ground juniper.

Hjemsted/Opphav Sorten ‘Repanda’ stammer fra Irland. Den ble markedsført av Koster & Zonen i Nederland, fra 1934. Sorten er mest plantet av de krypende formene i Norge.

20-40 cm høyt, eviggrønt nåletre med en krypende vekst og utoverliggende greiner. Mørkegrønne, stikkende nåler, som sitter i 3-tallige kranser ut fra kvistene. God markdekker. Klimasone: H6.

  • Juniperus communis 'Repanda' - Fjelleiner 'Repanda'

Beskrivelse av arten Juniperus communis

Juniperus communis er en 0,1-15 m høyt, eviggrønt nåletre med svært varierende form, fra søyleformete trær til krypende busker. Planten kan bli 2000 år, men ikke i Norge. Særbu plante, hvor hunnplanter dyrkes. Rødbrun, avskallende bark på eldre greiner, unge greiner med lysebrun bark.

Stikkende, grønne, nåler med blålig skjær og en 3-kantet nedløpende kjøl fra hvert blad. Bladene sitter samlet i 3-tallige kranser. Konkav bladoverside med et bredt kvitt bånd med spalteåpninger, og en grønn eller blålig underside.

Kuleforma «bærkongler», 6 – 9 mm brede, som er grønne og saftige det første året og som blir blåsvart og blådogget (voksbelegg) det andre året, når de er modne. Finnes bare på hunnplanter. Einebæret er dannet av tre skjell som er vokst sammen. Hver kongle inneholder fra 1-3 frø.

Sortsbeskrivelse

Juniperus communis ‘Repanda’ er et 20-40 cm høyt, eviggrønt nåletre med krypende vekst og greiner som ligger utover bakken. Einer er en særbu plante. Eldre greiner har en rødbrun, noe avskallende bark, mens unge greiner har lysebrun bark. Mørkegrønne, stikkende nåler som sitter samlet i 3-tallige kranser ut fra kvisten. Nålene har et bredt hvitt bånd (spalteåpninger) på oversiden, og en grønn/blålig underside. Sorten danner ikke kongler.

Vekstkrav og klimasone

Einer finnes i naturen på allslags jord, men jorda bør være drenert. Planten liker ikke våt jord, og den trives godt på lette sandjordstyper. Tåler kalkholdig jord svært godt. Best i full sol.

Treet tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Sorten ‘Repanda’ hører heime i naturområder, og den plantes i hager, parker og fjellhager, på murer, i trafikkøyer som en bunndekkeplante. Planteavstand: 1-3 m. Planten kan angripes av rustsopper (eple-, rogne- og hagtornrust).

Allergifare

Juniperus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Brukes einer i juledekorasjoner og lignende, kan enkelte personer med duftoverfølsomhet få problemer ved nærkontakt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Planten trenger ingen regelmessig beskjæring.

Formering

Einer formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss