Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hengejapanlerk ‘Pendula’

Larix kaempferi ‘Pendula’

Synonymet navn på treet er Larix leptolepis ‘Pendula’. Slektsnavnet Larix er det gamle latinske navnet på slekta. Artsnavnet kaempferi stammer fra den tyske legen E. Kaempfer (1651-1716), som beskrev mange japanske planter. Navnet leptolepis betyr med tynne skjell (konglen). Sortsnavnet pendula betyr hengende (greinene). Også i Sverige kalles treet japansk lärk, mens i England kalles den weeping japanese larch.

Hjemsted/Opphav Arten Larix kaempferi kommer fra øya Hondo i Japan. Sorten ‘Pendula’ ble først beskrevet i Ludwig Bessners botaniske tekster og antatt å ha blitt introdusert av Hermann A. Hesse barnehage , Weener-on-Ems, Tyskland, på slutten av 1800-tallet.

Lavt, løvfellende nåletre med hengende greiner, myke, blålige grønne nåler og eggformete kongler. Allergivennlig og nøysomt tre. Klimasone: H5.

  • Larix kaempferi 'Pendula' Japanhengelerk

  • Larix kaempferi 'Pendula' Japanhengelerk

Plantebeskrivelse

2-4 m høyt, løvfellende nåletre med hengende greiner. Høyden bestemmes av stammehøyden under podinga. Rødbrune kvister med blå dogg. På langskuddene sitter nålene spredt, mens på kortskuddene sitter nålene i bunter. Smale, blålige grønne, myke, nesten flate, 2-4 cm lange nåler. Tidlig løvsprett. Gule høstfarger. Enkjønnete blomster som sitter enkeltvis. Gule hannblomster sitter på kortskudd uten nåler, og gulgrønne hunnblomster på kortskudd med nåler. Opprette eggformete, 2-3 cm lange kongler med tynne, tilbakebøyde kongleskjell som modner alt første sommeren, men som sitter på i ett eller flere år.

Vekstkrav og klimasone

Japanlerk er et nøysomt tre som trives best på dyp, næringsrik jord, men som tåler en god del tørke. Lerk trives både i sol og halvskygge. Danskene sier at lerk tåler mer skygge enn furu, men mindre skygge enn edelgran.

Treet tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Japanlerk plantes i helst som et frittstående tre i hager og parker. Planteavstand: 2-5 m. Treet bør støttes opp i åra etter planting, om treet skal vokse rett. Bruken av japanlerk har økt i de senere år, da treet er motstandsdyktig mot lerkekreft. Greiner av lerk egner seg til driving. Greiner med kongler brukes til dekorasjoner.

Den er en typisk kystlerk, som trives godt i våre fjordstrøk, samt i lavereliggende innlandsstrøk som ikke har for streng vinter.

Allergifare

Larix er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Rapporter om helseplager ved dyrking av lerk er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Hengejapanlerk trenger ingen skjæring, men den tåler beskjæring.

Formering

Larix kaempferi ‘Pendula’ formeres med poding i ønskelig stammehøyde.