Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hengeserbergran ‘Pendula’

Picea omorika ‘Pendula’

Et synonymt navn er serbergran ‘Pendula’. Slektsnavnet Picea er det gamle latinske navnet på slekta, som er avledet av pix som betyr bek. Vi finner det igjen i ordet harpiks. Artsnavnet omorika er navnet på treet i Serbia, derav også det norske navnet. Sortsnavnet pendula betyr hengende (greinene). I Sverige heter treet serbgran ‘Pendula’ og det engelsk navnet er Serbian Spruce ‘Pendula’.

Hjemsted/Opphav Serbergran ‘Pendula’ er trolig en samlebetegnelse for flere kloner med slank vekst og hengende greiner.

Høyt, alltidgrønt nåletre med svært slank krone og hengende smågreiner. Mørkegrønne nåler med hvit underside. Allergivennlig parktre. Klimasone: H6.

  • Hengeserbergran ('Picea omorica 'Pendula')

  • Hengeserbergran (Picea omorica 'Pendula')

Plantebeskrivelse

15-20 m høyt, alltidgrønt nåletre med svært slank krone og hengende smågreiner. Flate, butte nåler med hvit underside.

Vekstkrav og klimasone  

Serbergran er en nøysom plante som trives best på moldrik, kalkholdig, jevnt fuktig jord i sol og skygge. Tåler tørr sandjord, men liker ikke tung leirjord. Vokser godt på kalkrik jord.

Treet tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Picea omorika ‘Pendula’ brukes mest som frittstående tre i hager og parker, samt i grupper med andre alltidgrønne planter. Planteavstand: 2-6 m. Tåler forurenset luft og bymiljø. I Norge blir den plantet i Sør-Norge, unntatt i de kaldeste strøk, og på gode steder i Nord-Norge.

Allergifare

Picea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge Hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i baret forekommer sjelden. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Serbergran trenger ingen beskjæring.

Formering

Hengeserbergran formeres med poding. En klon fra Dømmesmoen, Grimstad er en E-plante (eliteplante).