Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Serbergran ‘Pendula’

Picea omorika ‘Pendula’

Et synonymt navn er hengeserbergran ‘Pendula’. Slektsnavnet Picea er det gamle latinske navnet på slekta, som er avledet av pix som betyr bek. Vi finner det igjen i ordet harpiks. Artsnavnet omorika er navnet på treet i Serbia, derav også det norske navnet. Sortsnavnet pendula betyr hengende (greinene). I Sverige heter treet serbgran ‘Pendula’ og det engelsk navnet er Serbian Spruce ‘Pendula’.

Hjemsted/Opphav Serbergran ‘Pendula’ er trolig en samlebetegnelse for flere kloner med slank vekst og hengende greiner.

3-10 m høyt, eviggrønt nåletre med svært slank, litt uregelmessig krone og tettsittende, hengende smågreiner. Mørkegrønne nåler med hvit underside. Allergivennlig parktre. Klimasone: H6.

  • Hengeserbergran ('Picea omorica 'Pendula')

  • Hengeserbergran (Picea omorica 'Pendula')

Beskrivelse av arten Picea omorika

15-20 m høyt, eviggrønt nåletre med svært slank, smal kjegleform og kransstilte greiner med hårete kvister. Greinene peker ofte nedover innerst ved stammen og bøyer deretter utover. Smågreinene er også noe hengende. Knoppene er kuleformete til spisst eggformete, mørkebrune og uten harpiks. Det antas at serbergran når full størrelse etter ca.70 år.

Mørkegrønne, blanke, flate, butte, 1-2 cm lange nåler med en hvit underside (2 lyse striper med spalteåpninger). Baret får et sølvglinsende preg. Nålene minner om edelgran (Abies). Hengende, 3–6 cm lange, lysebrune kongler med en sagtakket spiss, som sitter i kronas øvre del. Konglene er purpurfiolette før modning.

Sortsbeskrivelse

Picea omorica ‘Pendula’ er et 3-10 m høyt, eviggrønt nåletre med svært slank krone og tettsittende, hengende smågreiner. Stammen blir sjelden rett helt til topps. Ny høydetilvekst oppstår når et bøyd toppskudd vokser vertikalt igjen, eller når et sideskudd av seg selv overtar topporienteringen.

Mørkegrønne, blanke, flate, butte, 1-2 cm lange nåler med en hvit underside (2 lyse striper med spalteåpninger).

Vekstkrav og klimasone  

Serbergran er en nøysom plante som trives best på moldrik, kalkholdig, jevnt fuktig jord i sol og skygge. Tåler tørr sandjord, men liker ikke tung leirjord. Vokser godt på kalkrik jord.

Treet tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Picea omorika ‘Pendula’ brukes mest som frittstående tre i hager og parker, samt i grupper med andre alltidgrønne planter. Planteavstand: 2-6 m. Tåler forurenset luft og bymiljø. I Norge blir den plantet i Sør-Norge, unntatt i de kaldeste strøk, og på gode steder i Nord-Norge.

Allergifare

Picea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge Hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i baret forekommer sjelden. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Serbergran trenger ingen beskjæring.

Formering

Serbergran ‘Pendula’ formeres med poding. En klon fra Dømmesmoen, Grimstad er en E-plante (eliteplante).

 

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss