Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Himalyaeiner ‘Blue Carpet’

Juniperus squamata ‘Blue Carpet’

Slektsnavnet Juniperus er et gammelt latinsk navn på slekta. Det norske navnet einer kommer visstnok fra romernes Juniperus. Artsnavnet squamata betyr med skjell (squama), og viser til bladene. Det norske navnet himalayaeiner viser til plantens heimplass. I Sverige brukes samme navn, himalaja-en, mens i England kalles den flaky juniper 'Blue Carpet' og Himalayan juniper 'Blue Carpet'.

Hjemsted/Opphav Arten Juniperus squamata er vidt utbredt i Asia fra Afghanistan til Himalaya, Kina og på Taiwan. Sorten ‘Blue Carpet’ har oppstått som en mutasjon av blåeiner (Juniperus squamata ‘Meyeri’) hos Jac. Schoemaker, Boskoop, før 1972.

20-30 cm høyt, eviggrønt nåletre med en krypende, vid vekst som danner matter med sterk blå farge. God plante for fjellhagen og i grupper med lave barplanter. Klimasone: H5.

  • Himalayaeiner 'Blue Carpet' (Juniperus squamata 'Blue Carpet')

  • Himalayaeiner 'Blue Carpet' (Juniperus squamata 'Blue Carpet')

  • Juniperus squamata 'Blue Carpet' (Himalayaeiner 'Blue Carpet')

Beskrivelse av arten Juniperus squamata

0,2-3 m høye, eviggrønne nåletrær med lange, stive, greiner med nikkende skuddspisser. Plantene er som regel særbu. Barken er rustbrun og løsner i papirlignende flak. Svakt kantete kvister, og siste års skudd er grønt av de tiltrykte bladfestene.

Spisse, stikkende, 3-4 mm lange nåler, som sitter 3 i en krans. Nålene, som er tettsittende og dekker nesten skuddet, er grågrønne til sølvaktig blågrønne, med et bredt, blåhvitt spalteåpningsbånd på oversida.

Runde til nesten avlange, rødbrune til purpursvarte, 6 – 8 mm lange kongler med et frø. Navnesortene som selges i dag setter ikke kongler.

Sortsbeskrivelse

Juniperus squamata ‘Blue Carpet’ er et 20-30 cm høyt, eviggrønt nåletre med en krypende, vid, utbredt vekst som danner matter med sterk, blå farge.  Stikkende nåler som sitter 3 i en krans på middels lange skudd. Sorten danner ikke kongler.

Vekstkrav og klimasone  

Himalayaeiner trives på all slags moldholdig, jevnt fuktig jord som er godt drenert. Tåler også kalkholdig jord, men liker ikke våt jord. Best på solrik plass, men greier også en god del skygge. Har små krav til næring

Sorten tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Himalayaeiner egner seg i fjellhager, på murer og i grupper med andre lave nåletrær. Planteavstand: 1-3 m. Planten er mottakelig for nål- og greinsopp.

Allergifare

Juniperus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Brukes einer i juledekorasjoner og lignende, kan enkelte personer med duftoverfølsomhet få problemer ved nærkontakt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Juniperus trenger ingen beskjæring, men tåler moderat beskjæring om det er et behov. Ved å skjære tilbake nydannet skuddspisser litt på forsommeren, blir planten tettere og mer lubben.

Formering

Himalayaeiner formeres vanligvis med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss