Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hvitgran

Picea glauca

Synonyme navn på hvitgran er Picea alba, Picea canadensis og Pinus glauca. Slektsnavnet Picea er det gamle latinske navnet på slekta, som er avledet av pix som betyr bek. Vi finner det igjen i ordet harpiks. Artsnavnet glauva betyr blågrønn (barfarge). Artsnavnene alba og canadensis betyr henholdsvis hvit og fra Canada. Også på svensk heter treet vitgran, mens det vanlige engelske navnet er White Spruce.

Hjemsted/Opphav Hvitgran har sin naturlige utbredelse i de nordlige deler av Nord-Amerika med sin hovedutbredelse i Canada. Arten danner polar skoggrense sammen med svartgran (P. mariána).

20-25 m høyt, eviggrønt nåletre med en slank, kjegleforma krone, gulbrune, hårete kvister, blågrønne, rombiske, stikkende nåler og hengende, forholdsvis små, lysebrune kongler i stort antall. Allergivennlig leplante. Klimasone: H7.

  • Picea glauca (Hvitgran)

  • Picea glauca (Hvitgran)

Plantebeskrivelse

20-25 m høyt, eviggrønt nåletre med en slank kjegleformet krone og kransstilte greiner. Treet ligner gran i vekstform, men er noe spinklere. Gulbrune kvister uten behåring og lysebrune, eggformete knopper. Smågreinene er tett besatt med nåler.

Nålene, som er rombiske i tverrsnitt, er blågrønne på alle sider, 8-18 mm lange, stive, ofte bøyde på oversiden av kvisten, og som regel med en avrundet, lite stikkende ende. Knuste nåler gir en sterk lukt som kan minne om solbær.

Tallrike, 3-6 cm lange, lysebrune, sylindriske kongler med brede, avrundete kongleskjell. Konglene faller av treet etter kort tid.

Vekstkrav og klimasone

Hvitgran er en nøysom og vindsterk plante uten spesielle jordkrav, og som tåler både sol og skygge. Treet tåler å vokse på fuktige steder. Hvitgran trives i kystklima med sterk vind og kjølige somrer.

Treet tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Treet er et skogstre i sine hjemtrakter, og en verdifull léplante og frittvoksende hekkeplante i værharde strøk. Den plantes av og til i parker. Planteavstand i gruppe: 4-10 m og til hekk: 0,4-1 m. Selv om forblåste trær ikke alltid er pene å se til, så gir de fortsatt lé. Treet tåler luftforurensning og bymiljø. Hvitgran med sorter er utsatt for barlus, som gir døde nåler som faller av. I dag brukes mest sorter av hvitgran.

Allergifare

Picea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge Hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i baret forekommer sjelden. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Picea trenger sjelden beskjæring. Granhekker må imidlertid skjæres årlig, da gran ikke bryter fra gammel ved. Først når hekken har fått den ønskede høyde, klippes hekken i høyden. Sidegreiner må skjæres årlig, tett inntil forrige års snitt, slik at hekken får pyramideform og ikke vaseform.

Formering

Arten formeres med frø. Velg egnet frøkilde (proveniens). Sorter av hvitgran formeres vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Sorter av hvitgran som er i handelen

Kjeglegran ‘Conica’ – Picea glauca ‘Conica’

2-4 m høyt, alltidgrønt nåletre med kompakt kjegleform (sukkertopp) og smale, myke, tettsittende, grønne nåler. Fjellhager og i forkant av grupper av alltidgrønne planter. Planteavstand: 2-4 m. Formeres med skuddstiklinger. Klimasone: H6.

Hvitgran ‘Alberta Globe’ – Picea glauca ‘Alberta Globe’

0,5-1 høyt, alltidgrønt nåletre med kompakt, avrundet vekst og korte årsskudd med blålig grønne, tettsittende nåler. Fjellhager, gravlunder og i småhager og i forkant av grupper av alltidgrønne planter. Planteavstand: 1-2 m. Formeres med skuddstiklinger. Klimasone: H6.

Hvitgran ‘Echiniformis’ – Picea glauca ‘Echiniformis’

0,3-0,4 m høyt, alltidgrønt nåletre med en kompakt halvkuleform, korte årsskudd med blålig grønne, tettsittende nåler. Fjellhager, gravlunder og lynghager og i forkant av grupper av alltidgrønne planter. Seintvoksende. Planteavstand: 1-2 m. Formeres med skuddstiklinger. Klimasone: H6.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss