Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kanadahemlokk

Tsuga canadensis

Synonyme navn er kanadahemlokkgran og kanadahemlockgran. Slektsnavnet Tsuga er et japansk navn på slekta. Hemlokk (hemlock) er et gammelt amerikansk navn på Tsuga canadensis (kanadahemlokk). Navnet hemlokk ble gitt av nybyggerne i Nord-Amerika som fant ut at harpiksen fra treet kunne være giftig. De brukte navnet «Pix Hemlock» etter den giftige skjermplanten Conium maculatum (giftkjeks, skarntyde), som ble brukt i antikkens Hellas. Artsnavnet canadensis betyr fra Canada. I Sverige brukes navnet hemlock, mens amerikanske navn som brukes er eastern Hemlock og Canadian Hemlock.

Hjemsted/Opphav Kanadahemlokk er viltvoksende i de østlige delene av Nord-Amerika fra Alabama til Nova Scotia, der trærne kan bli 40 m høye. I USA og Canada er kanadahemlokk et viktig tømmertre. Den ble innført til Europa i 1736.

Høyt, alltidgrønt nåletre med bred, kjegleformet krone, vannrette greiner og overhengende toppskudd. Flate grønne nåler og sylindriske kongler. Allergivennlig og skyggetålende tre. Klimasone: H4-5.

  • Kanadahemlokk (Tsuga canadensis)

  • Kanadahemlokk (Tsuga canadensis)

  • Kanadahemlokk (Tsuga canadensis)

  • Kanadahemlokk (Tsuga canadensis)

  • Kanadahemlokk (Tsuga canadensis)

  • Kanadahemlokk (Tsuga canadensis)

  • Kanadahemlokk (Tsuga canadensis)

  • Kanadahemlokk (Tsuga canadensis)

  • Kanadahemlokk (Tsuga canadensis)

Plantebeskrivelse

15-20 m høyt, alltidgrønt nåletre med bred kjegleformet krone, horisontale greiner og et kort overhengende toppskudd. Mørkt rødbrun bark som sprekker opp. Tilspissete, 1-2 mm lange vinterknopper. Lyst gråbrune, hårete kvister. Skruestilte nåler som sitter ut til to sider fra kvisten. Flate, 6-20 mm lange nåler som smalner mot spissen og som har en fintannet bladrand. Bladoversiden er matt grønn med fine furer, mens undersiden har gråhvite spalteåpningsbånd som er atskilt av en tydelig grønn midtribbe. Nålene sitter på i tre år. Hengende, 1-2,5 cm lange, sylindriske kongler med kort skaft.

Vekstkrav og klimasone  

Kanadahemlokk er en nøysom plante som trives best i en dyp, næringsrik, moldrik,  noe sur jord (pH 5-6), i sol og skygge. Treet tåler mye skygge, men den trives dårlig i vind..

Treet tilrås plantet til klimasone H4-5.

Bruksområder

Tsuga canadensis egner seg både som frittstående og i gruppe både i hager og parker. Avstand i gruppe: 3-6 m. I Nord-Amerika brukes også planten til klipte hekker.

I Norge greier treet seg bra i lavere strøk i Sør-Norge. Siden treet ikke tåler mye vind, er det ikke noe typisk kysttre.   

Allergifare

Tsuga er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Det finnes ingen opplysninger om allergiproblemer fra hemlokk i Norge. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Tsuga tåler godt beskjæring, men plantene krever ingen beskjæring. Dersom de blir for høye eller brede, kan beskjæring være nødvendig, noe som også gir tettere planter.

Formering

Arten formeres med frø eller skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Sort som er i handelen

Kanadahemlokk ‘Jeddeloh’  (Tsuga canadensis ‘Jeddeloh’)

40-60 cm høyt, eviggrønt dvergnåletre med halvkuleform, ofte med forsenkninger i midten. Flate, korte nåler med gråhvit underside. Fjellhage. Planteavstand: 1-1,5 m. Bør skjermes mot solsviing på ettervinteren. Klimasone: H4-5.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss