Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kjeglegran

Picea glauca ‘Conica’

Synonyme navn er sukkertoppgran og hvitgran ‘Conica’. Slektsnavnet Picea er det gamle latinske navnet på slekta, som er avledet av pix som betyr bek. Vi finner det igjen i ordet harpiks. Artsnavnet glauva betyr blågrønn (barfarge). Sortsnavnet conica betyr konisk (vekstfasongen). Også på svensk heter treet vitgran, mens det engelsk navnet er White Spruce.

Hjemsted/Opphav Kjeglegran er en klon, som ble funnet i fjellene ved Lake Laggan i Canada av dendrologene Alfred Rehder (1863-1949) og John George Jack (1861-1949), i 1904.

Lavt, alltidgrønt nåletre med en regelmessig kjegleformet krone og myke, grønne, tettsittende nåler. Allergivennlig tre for fjellhagen. Klimasone: H6.

  • Kjeglegran (Picea glauca 'Conica')

  • Picea glauca 'Conica' Kjeglegran

Plantebeskrivelse

2-4 m høyt, alltidgrønt nåletre med kompakt kjegleform (sukkertopp). Den vokser svært sent, kun noen få cm i året. Svært smale, 11-15 mm lange, myke, tettsittende, grønne nåler, som står ut fra kvisten.  Treet setter ingen kongler.

Vekstkrav og klimasone  

Kjeglegran er en nøysom plante uten spesielle jordkrav, og som tåler både sol og skygge, men som trives best på en solrik plass.

Sorten tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Kjeglegran plantes i fjellhager, hager og parker, ofte sammen med andre alltidgrønne planter. Planteavstand i gruppe: 2-4 m. Den kan lett bli svidd av vårsol og vind, når det fortsatt er tele i bakken. Helst bør kjeglegran plantes slik at den får lys fra alle kanter. Treet tåler luftforurensning og bymiljø. Kjeglegran er utsatt for bartrespinnmidd, som gir døde nåler som faller av. Treet trives i kystklima og dyrkes langs kysten vår.

Allergifare

Picea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge Hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i baret forekommer sjelden. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Kjeglegran trenger ingen beskjæring. Den får en regelmessig kjegleform uten skjæring. Men greiner av hvitgran fra muterte sideknopper må fjernes straks de kommer.

Av og til vil enkelte sideknopper mutere tilbake til arten (hvitgran), slik at det vokser ut kraftige greiner fra den regelmessige kjeglen. Slike greiner må fjernes straks de kommer til syne.

Formering

Kjeglegran formeres vegetativt med skuddstiklinger(grønnstiklinger).