Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kjeglegran

Picea glauca ‘Conica’

Synonyme navn er sukkertoppgran og hvitgran ‘Conica’. Slektsnavnet Picea er det gamle latinske navnet på slekta, som er avledet av pix som betyr bek. Vi finner det igjen i ordet harpiks. Artsnavnet glauca betyr blågrønn (barfarge). Sortsnavnet conica betyr konisk (vekstfasongen). Også i Sverige heter treet vitgran, mens det engelsk navnet er White Spruce.

Hjemsted/Opphav Kjeglegran er en klon, som ble funnet i fjellene ved Lake Laggan i Canada av dendrologene Alfred Rehder (1863-1949) og John George Jack (1861-1949), i 1904.

1,5-3 m høyt, eviggrønt nåletre med en regelmessig, kompakt, kjegleformet krone og smale, myke, grågrønne, tettsittende nåler. Allergivennlig tre for fjellhagen og kirkegården. Klimasone: H6.

  • Kjeglegran (Picea glauca 'Conica')

  • Picea glauca 'Conica' (Kjeglegran)

Beskrivelse av arten Picea glauca

20-25 m høyt, eviggrønt nåletre med en slank kjegleformet krone og kransstilte greiner. Treet ligner gran i vekstform, men er noe spinklere. Gulbrune kvister uten behåring og lysebrune, eggformete knopper. Smågreinene er tett besatt med nåler.

Nålene, som er rombiske i tverrsnitt, er blågrønne på alle sider, 8-18 mm lange, stive, ofte bøyde på oversiden av kvisten, og som regel med en avrundet, lite stikkende ende. Knuste nåler gir en sterk lukt som kan minne om solbær.

Tallrike, 3-6 cm lange, lysebrune, sylindriske kongler med brede, avrundete kongleskjell. Konglene faller av treet etter kort tid.

Sortsbeskrivelse

Picea glauca ‘Conica’ er et 1,5-3 m høyt, eviggrønt nåletre med kompakt, regelmessig, kjegleforma krone (sukkertopp) og smale, myke, 1-1,5 cm lange, tettsittende, litt utstående, grågrønne nåler. Danner ikke kongler. Klimasone: H6.

Vekstkrav og klimasone  

Kjeglegran er en nøysom plante uten spesielle jordkrav, og som tåler både sol og skygge, men som trives best på en solrik plass.

Sorten tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Kjeglegran plantes i fjellhager, hager og parker, ofte sammen med andre alltidgrønne planter. Brukes en del på gravsteder. Planteavstand i gruppe: 2-4 m. Den kan lett bli svidd av vårsol og vind, når det fortsatt er tele i bakken. Helst bør kjeglegran plantes slik at den får lys fra alle kanter. Treet tåler luftforurensning og bymiljø. Kjeglegran er utsatt for bartrespinnmidd, som gir døde nåler som faller av. Treet trives i kystklima og dyrkes langs kysten vår.

Allergifare

Picea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge Hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i baret forekommer sjelden. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Kjeglegran trenger ingen beskjæring. Den får en regelmessig kjegleform uten skjæring. Men greiner av hvitgran fra muterte sideknopper må fjernes straks de kommer.

Av og til vil enkelte sideknopper mutere tilbake til arten (hvitgran), slik at det vokser ut kraftige greiner fra den regelmessige kjeglen. Slike greiner må fjernes straks de kommer til syne.

Formering

Kjeglegran formeres vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss