Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kjempetuja

Thuja plicata

Synonyme navn er Thuja gigantea og Thuja lobbii. Slektsnavnet Thuja kommer fra gresk thyia, som er en betegnelse på en duftende harpiks, trolig hentet fra middelhavsplanten Tetraclinis articulata (syn. Thuja articulata). Artsnavnet plicata betyr foldet. I Sverige brukes navnet jättetuja, mens noen engelske/amerikanske navn er Giant Arbovitae, Western Arbovitae og Western Red Cedar.

Hjemsted/Opphav Thuja plicata har sin naturlige utbredelse i vestlige deler av Nord-Amerika, hvor den kan nå en høgde på 70 m. Den ble oppdaget i 1793 og kom til Norge i 1870.

Høyt, alltidgrønt, rasktvoksende nåletre med en smal kjegleformet krone, glinsende grønt bar med hvitflekket underside og eggformete kongler. Allergivennlig og nøysom plante. Klimasone: H4 i innlandet og H5 ved kysten.

  • Thuja plicata

  • Thuja plicata

  • Thuja plicata ‘Whipcord’

Plantebeskrivelse

20–40 høyt alltidgrønt nåletre med hurtig vekst og smal kjegleformet krone Treet har en gjennomgående stamme som ender i et opprett, stivt toppskudd. Stammen har en brun, sterkt trevlet bark. Glinsende grønne, skjellforma, motstående blad med hvitflekket underside. De tettstilte, flatebladene berører ikke hverandre. Kantbladene berører hverandre med sammenstøtende innersider. Flatebladene har en bred, utydelig oljekjertel på oversida, noe som gir planten en karakteristisk lukt. Baret får en svak bronsefarge om vinteren. Eggformete kongler, 1-2 cm lange, noe åpne med tynne skjell. Frøene har vinger.

Vekstkrav og klimasone  

Tuja er nøysomme planter som trives i nesten all slags jord som er noe sur, drenert og har evne til å holde jevn fuktighet. Tuja utvikles best på en lys vokseplass. Treet vokser også godt på en skyggefull vokseplass.

Treet tilrås plantet til klimasone H4 i innlandet og H5 ved kysten.

Bruksområder

Thuja plicata blir så høy at den er mest interessant i parker, skogholt og større hager i grupper eller som frittstående. Planteavstand i gruppe: 2-5 m. Planten har et lysende grønt bar i et pent mønster, noe som gjør den egnet til kransebinding og snittgrønt. I Norge finnes den over 30 m høy på Vestlandet.  Hos oss er den mest dyrket på Vestlandet, hvor den også er forvillet.

Allergifare

Thuja forårsaker ingen allergier. Men plantesaften er giftig og kan virke irriterende på hud og slimhinner. Men risikoen for skader ved vår bruk at tuja i grøntanlegg er mikroskopisk. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Thuja tåler godt beskjæring, men trengs sjelden. Beskjæringen begrenser seg til å klippe vekk enkelte skudd og forme enkelte planter på forsommeren om det er ønskelig.

Formering

Thuja plicata formeres med frø, som må stratifiseres før såing. Sorter formeres vegetativt med skuddstiklinger (mest basisstiklinger).

Sorter

Thuja plicata ‘Whipcord’   –  Kjempetuja ‘Whipcord’

60-160 cm høy, busket, saktevoksende, dvergform av kjempetuja med hengende, piskesnorlignende grønt bar som buer nedover. Som ung vokser den flatt utover. Etter  10-15 år vil den danne en avrundet busk, opptil 160 cm høy og like bred. Baret vil få en bronsefarget tone om vinteren.

Planten trives godt i en jevnt fuktig, næringsrik, godt drenert jord i full sol eller halvskygge. Trives ikke i tørr jord.

Planten ble funnet nær Stillehavet, nordvest i USA, i 1986, hos Barbara Hupp, i Drakes Crossing Nurseries, Silverton, i Oregon. Sorten kom i handelen i 1999.

 

,

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss