Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Lawsonsypress ‘Dømmesmoen’

Chamaecyparis lawsoniana ‘Dømmesmoen’

Slektsnavnet Chamaecyparis er fra gresk chamae – falsk eller chamai på bakken, dverg, og kuparissos – middelhavssypress. Artsnavnet lawsoniana er etter den skotske forfatteren og planteskolemannen Charles Lawson (1794-1873). Sypress ligner ekte sypress (Cupressus), som ikke er herdig nok for dyrking i Norge. Et engelsk navn er Lawson cypress ‘Dømmesmøen’.

Hjemsted/Opphav Morplanten til Chamaecyparis lawsoniana ‘Dømmesmoen’ står i parken på Dømmesmoen, et naturskjønt sted like utenfor Grimstad. Norsk Hagebruksmuseum holder til på stedet.

20-30 m høyt, eviggrønt nåletre med smal pyramideform, overhengende toppskudd, blått, noe mykt bar og runde, ertestore kongler. Parktre som også benyttes til klipte hekker. Dekorasjonsbar. Klimasone: H4.

  • Chamaecyparis lawsoniana 'Dømmesmoen' (Lawsonsypress 'Dømmesmoen')

Beskrivelse av arten Chamaecyparis lawsoniana

25-35 m høyt, eviggrønt nåletre med en slank, kjegleformet eller sylinderformet krone, med en sentral stamme og korte greiner ut til sidene. Skuddene er oftest flate og toppskuddet og greinspissene henger ned. Rødbrun, skjellaktig bark, som ofte løsner i langsgående strimler. Hele planten er litt giftig.

Blågrønne nåler hos voksne tre, som inneholder en duftkjertel (persilleduft), er svært små, skjellformete, og som sitter tett, parvis motsatt og som overlapper hverandre slik at de dekker kvistene godt. Nålene har foldete eller kjølformete kantblader på sidene av kvistene og flate blader på over- og undersiden. Undersida av nålene har en lys farge. Nålene til unge planter («Juvenile planter») har en smal, linjeform.

Små røde blomsterstander med hannblomster, mens kongleanleggene er større og grønne. Blomstene som dannes om våren året før, har kølleform, og sitter ytterst på det grønne skjelldekte nåleskuddet. Hunnblomstene er helt runde og nesten usynlige.

Runde, blågrønne til brune kongler, ca. 1 cm lange, med 4-12 skjell som har hver sin tornete utvekst. På hvert kongleskjell sitter 2-5 frø med smale vinger.

Sortsbeskrivelse

Chamaecyparis lawsoniana ‘Dømmesmoen’ er et 20-30 m høyt, eviggrønt nåletre med smal, pyramideformet krone, overhengende toppskudd og stivt opprette skudd. Rødbrun stammebark med avgrensete barkflak.

Baret er blåere enn hos arten, med myke, skjellforma, motsatte nåler med duftkjertler (persilleduft) og en underside med utydelige hvite merker.

Runde, ertestore, blågrønne kongler, som modner 1. året. På hvert av kongleskjellene sitter en tornete utvekst.

Vekstkrav og klimasone 

Lawsonsypress trives best i en sandholdig, moldrik, litt sur, jevnt fuktig, men godt drenert jord, i sol og skygge. Trives ikke i våt jord og leirjord. Valg av riktig vokseplass er viktig for overvintringen. Om mulig bør den skjermes mot sol og vind vinters tid for å unngå sviskader (frostskader) på baret.. En vokseplass mot nord / nordvest med noe le for ensrettet vind, er avgjørende om sypress klarer overvintringen uskadd i marginale strøk.

Lawsonsypress ‘Dømmesmoen’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Lawsonsypress ‘Dømmesmoenegner seg både som et frittstående tre og i grupper med andre eviggrønne planter, hvor den også kan være en leplante. Den bruks også til klipte hekker. Planteavstand i gruppe: 2-5 m og til hekke: 30-40 cm. Baret av lawsonsypress blir brukt til kransebinding og til snittgrønt i dekorasjoner. Den tåler luftforurensning og trives i bymiljø.

Allergi- og giftfare

Chamaecyparis er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Men den er årsak til pollenallergier i Sør-Europa. Sypress er litt giftig, men bladene har en sur smak. Opplysninger om helseskader av sypress er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Chamaecyparis tåler godt beskjæring. Hekker bør klippes om våren før veksten tar til, samtidig med at skadde greiner etter vinteren fjernes.

Formering

Lawsonsypress formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger) eller med frø fra ‘Triomf van Boskoop’.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss