Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Koreansk edelgran

Abies koreana

Et synonymt navn på treet er koreagran. Slektsnavnet Abies kommer fra latin abire, som betyr å løfte opp, å heve seg, og som viser til trærnes høyde. Abies er det gamle latinske navnet på europaedelgran (syn. vanlig edelgran). Artsnavnet koreana betyr fra Korea. På svensk heter treet koreagran, mens det engelsk navnet er Korean Fir.

Hjemsted/Opphav Koreaansk delgran er viltvoksende i fjellområder i de sørlige deler av Korea, men den er også utbredt i Japan.

5-10 m høyt, eviggrønt, nåletre med bred kjegleform, korte, mørkegrønne nåler med hvit underside og purpurblå kongler alt på meterhøye trær. Allergivennlig og nøysomt tre for mindre hager. Klimasone: H5 i innlandet og H6 ved kysten.

  • Koreaedelgran (Abies koreana)

  • Koreaedelgran (Abies koreana)

  • Koreaedelgran (Abies koreana)

  • Koreaedelgran (Abies koreana)

  • Koreaedelgran (Abies koreana)

Plantebeskrivelse

5–10 m høyt, alltidgrønt nåletre med bred kjegleform, som vokser seint.  Glatte kvister med små, lysegrønne knopper med mye harpiks. Kraftig rotsystem med sterk forgreining. Tettsittende, stive, 2 cm lange, mørkegrønne nåler med nesten helt hvit underside (2 rader med spalteåpninger). Nålene sitter radiært på skuddet uten å dekke det. Purpurblå, opprette, 4–7 cm lange kongler med synlige dekkskjell, alt på meterhøye trær. Hver grein kan ofte ha 6–10 kongler, som sitter på greina fra midtsommers til neste vår. Konglene modner første året.

Vekstkrav og klimasone

Koreansk edelgran er et nøysomt tre som ikke stiller strenge krav til vokseplassen. Men den trives best i moldrik, gjerne leirholdig, godt drenert og noe sur jord (pH 5,5-7). Edelgran liker høy luftfuktighet.

Treet tilrås plantet til klimasone H5 i innlandet og H6 ved kysten.

Bruksområder

Abies koreana er den av edelgranene som egner seg best i småhager på grunn av sin størrelse, vakre bar og dekorative kongler i ung alder. Planteavstand: 2-5 m. Tåler byklima godt, og den er sterk mot luftforurensning. Treet dyrkes i kyst- og fjordstrøk i Sør-Norge og på egnete steder i Nord-Norge.

Allergifare

Abies er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Edelgran trenger vanligvis ingen skjæring når den dyrkes i grøntanlegg. På gamle trær blir en del eldre greiner nederst på trærne skåret bort på grunn av estetiske hensyn. Dyrkes edelgran som pyntegrønt, må trærne beskjæres fagmessig og regelmessig.

Formering

Koreansk edelgran formeres med frø eller den podes. En podet koreaedelgran får en mer kompakt form og flere kongler enn en frøformert plante. En god frøkilde er Abies koreana fk Ultuna E, som er en svensk eliteplante.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss