Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Korkedelgran

Abies lasiocarpa var. arizonica

Et synonymt navn på treet er korkgran. Slektsnavnet Abies kommer fra latin abire, som betyr å løfte opp, å heve seg, og som viser til trærnes høyde. Abies er det gamle latinske navnet på europaedelgran (syn. vanlig edelgran). Artsnavnet lasiocarpa betyr lodden frukt. Det norske navnet korkedelgran skyldes den tykke, korkaktige barken. Varietetsnavnet arizonica betyr fra Arizona. På svensk heter treet korkgran, mens et amerikansk navn er Corkbark Fir.

Hjemsted/Opphav Korkedelgran har en sørlig utbredelse 2500-3000 m o.h. i Rocky Mountains, blant annet i Arizona.

15-20 m høyt, eviggrønt nåletre med kjegleformet krone, kvister med korkaktig bark og stålgrå nåler. Allergivennlig, nøysomt tre for en solåpen plass. Klimasone: H7.

  • Abies lasiocarpa var. arizonica (Korkedelgran) Foto: mustila.fi

Plantebeskrivelse

15-20 m høyt, alltidgrønt nåletre med kjegleformet krone. Kvister med furet, lys, gulbrun, tykk, elastisk og korkaktig bark. Nålene sitter tett og er stålblå.

Opprette, 5-10 cm lange kongler, uten synlige dekkskjell.

Vekstkrav og klimasone

Korkedelgran er et nøysomt tre som trives best i lett, moldholdig, godt drenert og noe sur eller nøytral jord (pH 5-7), helst på en solåpen plass. Men den tåler noe skygge. Den trives ikke i leirjord. Edelgran liker høy luftfuktighet.

Treet tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Abies lasiocarpa var. arizonica er et anvendelig tre i parker og hager, både som frittstående og i grupper. Planteavstand i gruppe: 4-10 m. Den brukes som snittgrønt i kranser og dekorasjoner.

Allergifare

Abies er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Edelgran trenger vanligvis ingen skjæring når den dyrkes i grøntanlegg.

Formering

Treet formeres med frø. Det er viktig å velge en egnet frøkilde.

 

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss