Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Krypeiner ‘Andorra Compact’

Juniperus horizontalis ‘Andorra Compact’

Et synonymt navn er Juniperus horizontalis plumosa compacta. Slektsnavnet Juniperus er et gammelt latinsk navn på slekta. Det norske navnet einer kommer visstnok fra romernes Juniperus. Artsnavnet horizontaliss betyr flatt, tiltrykt, og viser til de nedliggende greinene. I Sverige blir planten kalt amerikansk kryp-en, og et vanlig engelsk navn er creeping juniper.

Hjemsted/Opphav Arten Juniperus horizontalis ‘Andorra Compact’ er funnet i bakker og sanddyner i vestlige deler av Canada, langs grensa til USA, nærmere bestemt i delstaten Illinois.

30-60 cm høyt, eviggrønt nåletre med en kompakt, utoverliggende vekst og grågrønt bar. God markdekker i fjellhager, veganlegg og i grupper med andre barplanter. Klimasone: H5.

  • Juniperus horisontalis 'Andorra Compact' (Krypeiner 'Andorra Compact')

Beskrivelse av arten Juniperus horizontalis

10-50 cm høyt, eviggrønt nåletre med krypende, teppedannende vekst og lange, nedliggende, rotslående greiner. I og med at alle greinene vokser skrått ut fra midten av planten, får ofte busken etter hvert et nokså nakent sentrum.

Planten har både nåleforma blad, som sitter i kranser på 3 og skjellforma blad, som er tilspisset og noe utstående. De fleste bladene hos krypeiner er skjellforma. Bladene er kvasse, blågrønne, 2-6 mm lange og de har kjertelhår på undersida.

Frukta som er lyseblå og 6-8 mm i tverrmål, er enten kuleforma eller de har en uregelmessig form. Hver kongle inneholder 1-4 frø. Sortene som er i handelen danner ikke kongler.

Sortsbeskrivelse

Juniperus horizontalis ‘Andorra Compact’ er et 30-60 cm høyt, eviggrønt nåletre med

med kompakt, utoverliggende vekst. Grågrønt bar med purpurskjær om høsten og vinteren. Plantene blir ofte noe åpne i midten. De fleste bladene er skjellforma. Sorten danner ikke kongler.

Vekstkrav og klimasone

Krypeiner krever drenerte forhold og tåler en del tørke. Den utvikler seg godt i tørr og varm, sandblandet moldjord. Det er en fordel å blande inn litt kompost eller veksttorv ved planting på tørr sandjord. Planten trives ikke i våt jord. Den trives best i full sol.

Treet tilrås plantet til Klimasone H5.

Bruksområder

Krypeiner plantes i fjellhager, ved inngangspartier, i veganlegg og i grupper med andre lave barplanter. Men planten er også en markdekker (bunndekkeplante). I Norge har krypeiner greid se godt i lavlandet og langs kysten til Vesterålen. Sorten er noe mottakelig for greinsopp.

 Allergifare

Juniperus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Brukes einer i juledekorasjoner og lignende, kan enkelte personer med duftoverfølsomhet få problemer ved nærkontakt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Planten trenger ingen regelmessig beskjæring. Men beskjæring for å fjerne tørre greiner og redusere utbredelsen av planten, må utføres etter behov.

Formering

Krypeiner formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss