Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Krypeiner

Juniperus horizontalis

Slektsnavnet Juniperus er et gammelt latinsk navn på slekta. Det norske navnet einer kommer visstnok fra romernes Juniperus. Artsnavnet horizontaliss betyr flatt, tiltrykt, og viser til de nedliggende greinene. I Sverige blir planten kalt amerikansk kryp-en, og et vanlig engelsk navn er creeping juniper.

Hjemsted/Opphav Arten Juniperus horizontalis er viltvoksende i Nord-Amerika, der den blir en meter høy. Vi dyrker i dag kun navnesorter.

Alltidgrønt dvergnåletre med krypende vekst og lange, rotslående greiner.. Grågrønt, blålig til stålblått bar alt etter sort. Allergivennlig plante til en solfylt plass. Klimasone: H5

  • Juniperus horizontalis 'Blåne' E (Krypeiner 'Blåne' E Foto: Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse

0,1-0,6 m høyt, alltidgrønt nåletre med krypende, teppedannende vekst og lange, nedliggende, rotslående greiner. I og med at alle greinene vokser skrått ut fra midten av planten, får ofte busken etter hvert et nokså nakent sentrum. Planten har både nåleformete og skjellformete blader. De av bladene som er nåleformet, sitter i kranser på 3 eller er parvis motstående. Men de fleste bladene er skjellformet, tilspisset og noe utstående. Bladene er fra grågrønne. blålige til stålblå (etter sort), og har som regel en harpikskjertel. Arten danner 6-8 mm lange kongler, som enten er kuleformet eller har en uregelmessig form. Hver kongle inneholder 1-4 frø. Sortene vi bruker danner ikke kongler.

Vekstkrav og klimasone  

Krypeiner krever drenerte forhold og tåler en del tørke. Den utvikler seg godt i tørr og varm jord, gjerne moldholdig. Det er en fordel å blande inn litt kompost eller veksttorv ved planting på tørr sandjord. Planten liker ikke våt jord. Den trives best i full sol.

Treet tilrås plantet til Klimasone H5.

Bruksområder

Sortene av krypeiner plantes i fjellhager, veganlegg og i grupper med andre lave barplanter. Men planten er også en god markdekker. Enkelte sorter er mottakelig for greinsopp. Krypeiner har greid se godt i innlandet hos oss, hvor den ofte får et snødekke som verner den mot uttørking om vinteren. Men også langs kysten har den greid seg godt så langt nord som i Nordland.

Allergifare

Juniperus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Brukes einer i juledekorasjoner og lignende, kan enkelte personer med duftoverfølsomhet få problemer ved nærkontakt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Planten trenger ingen regelmessig beskjæring. Men har det dannet seg tørre skudd om våren, bør disse fjernes umiddelbart, da disse lett kan bli et oppholdssted for skadelige sopper.

Formering

Krypeiner formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Utvalgte sorter

Krypeiner ‘Andorra Compact’ – Juniperus hor. ‘Andorra Compact’

Et synonymt navn er Juniperus horizontalis plumosa compacta. Amerikansk navnesort.

0,3-0,6 m høyt, alltidgrønt nåletre med kompakt, utoverliggende vekst. Grågrønt bar med purpurskjær om høsten og vinteren. Brukes i veganlegg, innganspartier og i fjellhager. Planteavstand: 1-2 m. Klimasone: H5.

Krypeiner ‘Blue Chip’ – Juniperus horizontalis ‘Blue Chip

Et synonymt navn er Juniperus horizontalis ‘Blue Moon’. Amerikansk navnesort.

0,1-0,3 m høyt, alltidgrønt nåletre med krypende og nedliggende greiner. Blålige skjellformete nåler. Brukes i innganspartier, fjellhager og på murer og skrenter, hvor den henger utover. Planteavstand: 1-2 m. Klimasone: H5.

Juniperus horizontalis ‘Blåne’ E (krypeiner ‘Blåne’ E Foto: Eliteplanter.no

Krypeiner ‘Blåne’ – Juniperus horizontalis ‘Blåne’

Sorten stammer fra et norsk utvalg, og den er en norsk E-plante (eliteplante).

0,1-0,2 m høyt, alltidgrønt nåletre med flatt, symmetrisk og krypende bar. Skinnende blå skjellformete nåler, som får et fiolett skjær ved avmodning om høsten. Brukes i innganspartier, fjellhager og på murer og skrenter, hvor den henger utover. Den danner også et lavt bunndekke. Planteavstand: 1-2 m. Klimasone: H5.

Krypeiner ‘Prince of Wales’ – Juniperus horizontalis ‘Prince of Wales

0,1-0,3 m høyt, alltidgrønt nåletre med krypende og nedliggende greiner. Stålblå skjellformete nåler. Brukes i innganspartier, fjellhager og på murer og skrenter, hvor den henger utover. Planteavstand: 1-2 m. Klimasone: H5.

Krypeiner ‘Wiltonii’ – Juniperus horizontalis ‘Wiltonii’  (‘Glauca’)

Synonyme navn er Juniperus horizontalis ‘Glauca’ og Juniperus hor. ‘Blue Rug’. Sorten ble markedsført av J. C. van Heinigen, Maine, USA i 1914.

0,1-0,3 m høyt, alltidgrønt, vidt nåletre med krypende og nedliggende greiner. Stålblå, skjellformete nåler. Brukes i innganspartier, fjellhager og på murer og skrenter, hvor den henger utover. Planteavstand: 1-2 m. Klimasone: H5.