Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Silkefuru

Pinus peuce

Slektsnavnet Pinus er det gamle latinske navnet på treet. Navnet går igjen i ordet pinje, som er det norske navnet på Pinus pinea, kjent fra pinjeskogene ved Middelhavet. Det norske navnet furu finner vi i gammelnorsk som fura, furi og ferræ. Artsnavnet peuce er et gammelt gresk navn på furu. På svensk heter planten makedonisk tall, mens den i England blir kalt Macedonian pine og Balkan pine.

Hjemsted/Opphav Silkefuru finnes viltvoksende 800-1200 m over havet på Balkan i de sørlige delene av tidligere Jugoslavia, i Albania og Hellas. Treet ble første gang beskrevet av en tysk botaniker i 1839.

Middels høyt, alltidgrønt nåletre med luftig, kjegleformet krone, blågrønne nåler som sitter fem sammen i knipper og gulbrune kongler. Allergivennlig og nøysomt tre. Klimasone: H5 i innlandet og H6 ved kysten.

  • Pinus peuce (Silkefuru)

Plantebeskrivelse

10-20 m høyt, alltidgrønt nåletre med luftig, kjegleformet krone, oftest med greiner helt ned til bakken. Barken er glatt og blågrønn hos unge trær, men blir etter hvert dypt furet, rødbrun til mørke brun og avflaknende på den nederste delen av stammen. Kvister uten hår. Spisse, eggformete, ca. 1 cm lange vinterknopper med harpiks. De hengende, blågrønne, 7-10 cm lange nålene, sitter fem sammen i knipper, og faller av etter tre år. Det er spalteåpningsbånd på alle sider av bladet. Nålesliren faller av i første vekstsesong. Hengende, sylindriske, 7-15 cm lange, gulbrune kongler med mye harpiks. De sitter opptil fire sammen på korte skaft, og åpner seg og faller av etter modning. Eggformete, 8 mm lange frø med frøvinger.

Vekstkrav og klimasone

Silkefuru er en nøysom plante som trives best i humusrik, drenert jord i sol. Treet tåler ikke mye tørke.

Treet tilrås plantet til klimasone H5 i innlandet og H6 ved kysten.

Bruksområder

Silkefuru plantes mest i parker og større hager som et frittstående tre eller i gruppe. Planteavstand I grupper: 4-10 m. Baret brukes i dekorasjoner. Planten er mottakelig for filtrust, som skyldes en sopp. Treet er lite plantet i Norge. 

Allergifare

Pinus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Enkelte kan få hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i kvaen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Pinus tåler beskjæring, men furu skyter ikke nye skudd fra gammel ved.

Formering

Treet formeres med frø.