Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Fjelledelgran ‘Compacta’

Abies lasiocarpa ‘Compacta’

Et synonymt navn på treet er fjelledelgran ‘Compacta’. Slektsnavnet Abies kommer fra latin abire, som betyr å løfte opp, å heve seg, og som viser til trærnes høyde. Abies er det gamle latinske navnet på europaedelgran (syn. vanlig edelgran). Artsnavnet lasiocarpa betyr lodden frukt. Det norske navnet fjelledelgran viser til at den vokser i typisk fjellterreng på sitt heimsted. Sortsnavnet ‘Compacta’ har trolig sitt opphav i treets tette, kompakte vekst. På svensk heter treet berggran, mens engelske/amerikanske navn er Corkbark Alpine Fir og Dwarf Blur Rocky Mountain Fir.

Hjemsted/Opphav Fjelledelgran ‘Compacta’ ble funnet hos J. Boer i Boskoop, Nederland i 1927. Den har trolig sørlig høyfjellsopphav.

2-8 m høyt, eviggrønt, seintvoksende nåletre med tett, kjegleformet krone og sølvgrå nåler. Allergivennlig, nøysomt tre for mindre hager. Klimasone: H6.

  • Sølvedelgran (Abies lasiocarpa 'Compacta')

Plantebeskrivelse

2-8 m høyt, alltidgrønt nåletre med tett, kjegleformet krone, ofte med flere topper. Treet vokser svært langsomt. Et førti år gammelt tre på Sørlandet er bare 6-7 m høyt. Knopper med harpiks. Barken på unge skudd har furer.

Sølvgrå, rette, 2-3 cm lange nåler, som både er rettet utover og framover, slik at de delvis dekker oversida av skuddet. På oversiden av nålene finnes et midtstilt spalteåpningsbånd, mens de to spalteåpningsbåndene på undersiden er skilt av en grønn midtnerve.

Vekstkrav og klimasone

Fjelledelgran ‘Compacta’ er   et nøysomt tre som trives best i lett, moldholdig, godt drenert og noe sur eller nøytral jord (pH 5-7), helst på en solåpen plass. Men den tåler noe skygge. Den trives ikke i leirjord. Edelgran liker høy luftfuktighet.

Treet tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Fjelledelgran ‘Compacta’ er vakkert, lavt frittstående tre for mindre hager. Planteavstand i gruppe eller rekke: 2-5 m.

Allergifare

Abies er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Edelgran trenger vanligvis ingen skjæring når den dyrkes i grøntanlegg.

Formering

Treet formeres med poding.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss