Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Nobeledelgran ‘Glauca’ («Sølvedelgran»)

Abies procera ‘Glauca’

Synonyme navn er sølveledelgran ‘Glauca’ og Abies nobilis ‘Glauca’. Slektsnavnet Abies kommer fra latin abire, som betyr å løfte opp, å heve seg, og som viser til trærnes høyde. Abies er det gamle latinske navnet på europaedelgran (syn. vanlig edelgran). Artsnavnet procera betyr høy, mens nobilis betyr edel. På svensk heter treet kaskadgran, mens engelske/amerikanske navn er blue noble fir.

Hjemsted/Opphav Nobeledelgran ‘Glauca’ er en kultivare (sort) av nobeledelgran, som finnes viltvoksende i vestlige deler av USA. Sorten er kjent fra før 1863.

15-20 m høyt, eviggrønt nåletre med kjegleformet krone og blågrått, tett bar. Store, dekorative kongler i et stort antall. Populært parktre med flott dekorasjonsbar. Klimasone: H4 i innlandet og H6 ved kysten.

Plantebeskrivelse

15-20 m høyt, alltidgrønt, nåletre med kjegleformet krone og blågrå, tettsittende nåler. Barken er glatt, sølvgrå og med harpikskuler på unge trær.  Kule- til eggformete, rødbrune vinterknopper med harpiks.

Blågrå nåler med to grønnlige til grålige spalteåpningsbånd på hver side. På oversiden av kvisten er nålene 1-1,5 cm lange, tettstilte, framovervoksende og først tilttrykt skuddet, deretter bøyd opp (C-form). På siden er nålene 2-3,5 cm lange, først rettet framover langs kvisten og deretter bøyd ut til siden og framover (S-form).   Opprette, 10-23 cm lange, avlange til sylindriske, kongler med godt synlige dekkskjell, i et forholdsvis stort antall. De er først grønne, deretter purpurbrune mot modning.

Vekstkrav og klimasone

Nobeldeelgran ‘Glauca’ trives best i godt drenert, moldrik, gjerne leirholdig jord med jevn fuktighet og pH 5-7 i sol eller halvskygge.

Treet tilrås plantet til klimasone H4 i innlandet og H6 ved kysten.

Bruksområder

Abies procera ‘Glauca’ brukes i grøntanlegg på grunn av sitt vakre bar og store, praktfulle kongler, som frittstående tre i parker. Planteavstand: 4-10 m. Den er ettertraktet i dekorasjoner på grunn av det fargerike baret. Den tåler godt luftforurensning. Treet liker høy luftfuktighet, og trives derfor best i kyststrøk.

 Allergifare

Abies er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Edelgran trenger vanligvis ingen skjæring når den dyrkes i grøntanlegg.

Formering

Treet formeres med poding.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss