Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sølvgran ‘Hoopsii’

Picea pungens ‘Hoopsii’

Et synonymt navn er blågran ‘Hoopsii’. Slektsnavnet Picea er det gamle latinske navnet på slekta, som er avledet av pix som betyr bek. Vi finner det igjen i ordet harpiks. Artsnavnet pungens betyr stikkende, og viser til de spisse nålene. Ordet glauca betyr blågrå. I Sverige heter treet blågran og i Amerika blir den ofte kalt Colorado Blue Spruce.

Hjemsted/Opphav Sølvgran (Picea pungens ‘Hoopsii’) oppstod som en frøplante hos Hoops Nursery i Tyskland i 1950-årene. Sorten ble markedsført av det nederlandske firmaet Grootendorst, i Boskoop, i 1958.

15-20 m høyt, eviggrønt nåletre med kjegleforma, krone, stikkende, sterkt sølvblå nåler og lysebrune kongler. Vindsterkt park- og kysttre. Klimasone: H7.

  • Picea pungens ‘Hoopsii’ Sølvgran 'Hoopsii'

  • Picea pungens ‘Hoopsii’ Sølvgran 'Hoopsii'

  • Picea pungens 'Hoopsii' (Sølvgran 'Hoopsii')

Beskrivelse av arten Picea pungens

15-25 m høyt, eviggrønt nåletre med tett, bred, kjegleformet krone med stive, horisontale greiner. Hos eldre trær blir de nedre greinene mer hengende. Kvisten er gulbrun til oransje. Barken er rødlig grå, tykk og dypt furet. Vinterknoppene har tynne, tilbakebøyde knoppskjell som danner en rosett ved basis av knoppen. Det antas at blågran når full størrelse etter ca.40 år.

Blågrønne til blålige, svært stikkende, 2-3 cm lange nåler, som står nesten loddrett på skuddene. Nålene blir grønnere i fargen med alderen, og de har spalteåpningsbånd på begge sider. Nålene har i tillegg harpiksganger.

Tallrike, hengende, 6-10 cm lange, sylindriske til eggforma, lysebrune kongler, med kongleskjell som er tykke ved basis og tynne, bøyelige, utrandet og bølget i toppen. Mørkebrune, 2 mm lange frø med frøvinge.

 Sortsbeskrivelse

Picea pungens ‘Hoopsii’ er et 15-20 m høyt, eviggrønt nåletre med kjegleforma krone, stikkende, sterkt sølvgrå/sølvblå nåler på korte, guloransje kvister. Hengende, 6-10 cm lange, lysebrune kongler.

Vekstkrav og klimasone

Sølvgran er en nøysom plante som trives best på moldrik, kalkholdig, jevnt fuktig, men drenert jord i sol. Den vokser like godt både i svakt sur og sterk basisk jord. Trives ikke i våt jord.

Treet tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Picea pungens ‘Hoopsii’ er en god plante som frittstående og i grupper i parker og større hager. Den blir ofte en kontrastplante mot den grønne vegetasjonen. Planteavstand: 3-5 m. Siden planten tåler mye vind og sjøsprøyt, en den en god plante i kyststrøk. Planten tåler forurenset luft og trives også i bymiljø. Treet bør brukes med omtanke på grunn av dens spesielle barfarge. Treet er robust og greier seg både i kjølige kyststrøk med havluft og sterk vind og i kalde fjellbygder.

Allergifare

Picea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i baret forekommer sjelden. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Planten trenger normalt ingen beskjæring.

Formering

Sorten formeres vegetativt med poding. Sølvgran er en podet plante som det er nødvendig å binde opp strengt fra planting, slik at treet raskt får topporientering. Når podekvisten blir tatt fra sideskudd, vil kvisten fortsette å vokse nærmest sideveis, også etter at de er podet vertikalt på en grunnstamme. Dette fenomenet kalles plagiotropi. Dersom det er ønskelig at planten skal vokse utover underlaget, sløyfes oppbinding. Planten vil da forme seg etter underlaget. Podekvister bør være toppskudd og ikke sidegreiner.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss