Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sølvgran SKUMRING®

Picea pungens ‘Eplsku’ (SKUMRING® E)

Et synonymt navn er blågran SKUMRING®. Slektsnavnet Picea er det gamle latinske navnet på slekta, som er avledet av pix som betyr bek. Vi finner det igjen i ordet harpiks. Artsnavnet pungens betyr stikkende, og viser til de spisse nålene. I Sverige heter treet blågran og i Amerika blir den ofte kalt Colorado Blue Spruce.

Hjemsted/Opphav Sølvgran SKUMRING® er en stiklingsformert kultivar som stammer fra et norsk utvalg (P. pungens ‘Eplsku’ (Skumring® E). Treet er en norsk eliteplante (E-plante).

10-15 m høyt, eviggrønt nåletre med en bred symmetrisk vekst, svært stikkende, utstående sølvblå nåler og lysebrune kongler. Vindsterkt parktre og kysttre. Klimasone: H7.

  • Picea pungens 'Eplsku' (SKUMRING® E) (Sølvgran SKUMRING® E Foto: Eliteplanter.no

  • Picea pungens 'Eplsku' (SKUMRING® E) (Sølvgran SKUMRING® E Foto: Eliteplanter.noo

  • Picea pungens 'Eplsku' (SKUMRING® E) (Sølvgran SKUMRING® E Foto: Eliteplanter.no

Beskrivelse av arten Picea pungens

15-25 m høyt, eviggrønt nåletre med tett, bred, kjegleformet krone med stive, horisontale greiner. Hos eldre trær blir de nedre greinene mer hengende. Kvisten er gulbrun til oransje. Barken er rødlig grå, tykk og dypt furet. Vinterknoppene har tynne, tilbakebøyde knoppskjell som danner en rosett ved basis av knoppen. Det antas at blågran når full størrelse etter ca.40 år.

Blågrønne til blålige, svært stikkende, 2-3 cm lange nåler, som står nesten loddrett på skuddene. Nålene blir grønnere i fargen med alderen, og de har spalteåpningsbånd på begge sider. Nålene har i tillegg harpiksganger.

Tallrike, hengende, 6-10 cm lange, sylindriske til eggforma, lysebrune kongler, med kongleskjell som er tykke ved basis og tynne, bøyelige, utrandet og bølget i toppen. Mørkebrune, 2 mm lange frø med frøvinge.

Sortsbeskrivelse

Picea pungens ‘Eplsku’ (Skumring® E) et 10-15 m høyt, eviggrønt nåletre med bred, jevn, symmetrisk vekst, horisontale greiner og svært stikkende sølvblå nåler. Nålene er 2-2,5 cm lange og de står nesten loddrett på skuddet. Med tiden blir de innerste nålene litt mer grønne enn de nye ytterst.  Hengende, 6-12 cm lange, lysebrune kongler. Sorten stiklingsformeres.

Vekstkrav og klimasone

Blågran er robust, vindsterkt tre som tåler saltholdig luft og som greier seg godt i kyststrøk, men også i kalde fjellområder. Den vokser like godt både i svakt sur og sterk basisk jord. Trives ikke i våt jord. Best barfarge oppnår vi når trærne står soleksponert.

Treet tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Sølvgran egner seg godt som frittstående og i grupper i parker og større hager. Treet må følges opp og bindes opp om nødvendig. Den blir ofte en kontrastplante mot den grønne vegetasjonen. Treet bør få stå fritt da berøring med andre planter gir nakne greinparti. Planteavstand: 3-5 m. Siden planten tåler mye vind og sjøsprøyt, en den en god plante i kyststrøk. Planten tåler forurenset luft og trives i bymiljø.

Allergifare

Picea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i baret forekommer sjelden. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Planten trenger normalt ingen beskjæring.

Formering

Treet formeres vegetativt med stiklinger. Men poding kan også benyttes.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss