Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sølvgran SKUMRING®

Picea pungens SKUMRING® E (‘Eplsku’)

Et synonymt navn er blågran SKUMRING®. Slektsnavnet Picea er det gamle latinske navnet på slekta, som er avledet av pix som betyr bek. Vi finner det igjen i ordet harpiks. Artsnavnet pungens betyr stikkende, og viser til de spisse nålene. I Sverige heter treet blågran og i Amerika blir den ofte kalt Colorado Blue Spruce.

Hjemsted/Opphav Sølvgran SKUMRING® er en stiklingsformert kultivar som stammer fra et norsk utvalg (P. pungens ‘Eplsku’ (Skumring® E). Treet har en symmetrisk vekst, og er en norsk eliteplante (E-plante). Plantebeskrivelse 1o-15 m høyt, alltidgrønt nåletre med bred kjegleformet krone, svært stikkende nåler og sterkt blåfarget bar. Nålene som er 2-2,5 cm lange, står nesten loddrette på skuddet. Med tiden blir de innerste nålene litt mer grønne enn de nye ytterst. Hengende, 6-12 cm lange, lysebrune kongler. Hvert kongleskjell er tykt ved basis og tynt, bøyelig, utrandet og bølget i toppen. Vekstkrav og klimasone Blågran er robust, vindsterkt tre som tåler saltholdig luft og som greier seg godt i kyststrøk, men også i kalde fjellområder. Den vokser like godt både i svakt sur og sterk basisk jord. Trives ikke i våt jord. Best barfarge oppnår vi når trærne står soleksponert. Treet tilrås plantet til klimasone H7. Bruksområder Sølvgran egner seg godt som frittstående og i grupper i parker og større hager. Den blir ofte en kontrastplante mot den grønne vegetasjonen. Treet bør få stå fritt da berøring med andre planter gir nakne greinparti. Planteavstand: 3-5 m. Siden planten tåler mye vind og sjøsprøyt, en den en god plante i kyststrøk. Planten tåler forurenset luft og trives i bymiljø. Treet bør brukes med omtanke på grunn av dens spesielle barfarge. Allergifare Picea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i baret forekommer sjelden. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede. Beskjæring Planten trenger normalt ingen beskjæring. Formering Treet formeres vegetativt med stiklinger. Men poding kan også benyttes.

Mellomhøyt, alltidgrønt nåletre med symmetrisk vekst, svært stikkende, utstående sterkt blå nåler og lysebrune kongler. Allergivennlig, vindsterkt parktre. Godt kysttre. Klimasone: H7.

  • Picea pungens SKUMRING® E (‘Eplsku’) (Sølvgran SKUMRING® E (‘Eplsku’) Foto: Eliteplanter.no

  • Picea pungens SKUMRING® E (‘Eplsku’) Foto: Eliteplanter.no

  • Picea pungens SKUMRING® E (‘Eplsku’) Foto: Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse

1o-15 m høyt, alltidgrønt nåletre med bred kjegleformet krone, svært stikkende nåler og sterkt blåfarget bar. Nålene som er 2-2,5 cm lange, står nesten loddrette på skuddet. Med tiden blir de innerste nålene litt mer grønne enn de nye ytterst.  Hengende, 6-12 cm lange, lysebrune kongler. Hvert kongleskjell er tykt ved basis og tynt, bøyelig, utrandet og bølget i toppen.

Vekstkrav og klimasone

Blågran er robust, vindsterkt tre som tåler saltholdig luft og som greier seg godt i kyststrøk, men også i kalde fjellområder. Den vokser like godt både i svakt sur og sterk basisk jord. Trives ikke i våt jord. Best barfarge oppnår vi når trærne står soleksponert.

Treet tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Sølvgran egner seg godt som frittstående og i grupper i parker og større hager. Den blir ofte en kontrastplante mot den grønne vegetasjonen. Treet bør få stå fritt da berøring med andre planter gir nakne greinparti. Planteavstand: 3-5 m. Siden planten tåler mye vind og sjøsprøyt, en den en god plante i kyststrøk. Planten tåler forurenset luft og trives i bymiljø. Treet bør brukes med omtanke på grunn av dens spesielle barfarge.

Allergifare

Picea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i baret forekommer sjelden. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Planten trenger normalt ingen beskjæring.

Formering

Treet formeres vegetativt med stiklinger. Men poding kan også benyttes.