Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Tårefuru

Pinus wallichiana

Synonyme navn er Pinus excelsa og Pinus griffíthii. Slektsnavnet Pinus er det gamle latinske navnet på treet. Navnet går igjen i ordet pinje, som er det norske navnet på Pinus pinea, kjent fra pinjeskogene ved Middelhavet. Det norske navnet furu finner vi i gammelnorsk som fura, furi og ferræ. Artsnavnet wallichiana er etter en dansk lege og botaniker Nathan Wolff (1786-1854), som skiftet navn til Nathaniel Wallich, og som var sjefsgartner i den indiske botaniske hagen i Calcutta. Artsnavnet griffithii er etter William Griffith, som også arbeidet i den indiske botaniske hagen. Det norske navnet tårefuru har trolig sammenheng med at de lange, hengende nålene kan forbindes med sorg. I Sverige heter planten himalaja tall, mens noen engelske navn er Bhutan pine, blue pine, Himalayan pine og Himalayan white pine.

Hjemsted/Opphav Tårefuru hører heime i Himalaya i høyder fra 1.600 til 3.200 m, fra Afghanistan til Nepal.

10-20 m høyt, eviggrønt nåletre med en kjegleformet krone med greiner helt ned til bakken. Grågrønne, 12-18 cm lange nåler som sitter fem sammen i knipper på kortskudd og store, brune kongler. Allergivennlig og nøysomt tre. Klimasone: H3-H4 (ved kysten).

  • Pinus wallichiana (Tårefuru)

Plantebeskrivelse

10-20 m høyt, eviggrønt nåletre med kjegleformet krone, oftest med greiner helt ned til bakken. I store deler av krona står stammegreinene rett ut fra stammen og danner etasjer, før de blir hengende. Stammebarken er mørkegrå og flakner av hos eldre trær.

Sylindriske til kjegleformete, 6-8 mm lange vinterknopper, som ofte har harpiks i seg.

Tårefuru er en såkalt 5-nåla furu, det vil si at 5 og 5 nåler sitter på hvert sitt kortskudd i en knippe. Nålene som er 12-18 cm lange, hengende, myke og grågrønne til blågrønne, felles etter 3-5 år.

Sylindriske, 14-20 cm lange kongler med harpiks, som har et ca. 5 cm langt skaft. Konglene som sitter enkeltvis eller 2-3 sammen nær skuddspissene, modnes det 2. året og de åpner seg helt for å slippe ut frøene..

Vekstkrav og klimasone

Tårefuru er en nøysom plante som trives best i humusrik, godt sandholdig, drenert jord i sol på en lun plass.

Tårefuru tilrås plantet til klimasone H3-H4 (ved kysten).

Bruksområder

Tårefuru plantes sjelden hos oss. Den plantes mest i parker og større hager som et frittstående tre. Baret brukes i dekorasjoner.

Allergifare

Pinus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Enkelte kan få hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i kvaen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Pinus tåler beskjæring, men furu skyter ikke nye skudd fra gammel ved.

Formering

Treet formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss