Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Tårefuru

Pinus wallichiana

Synonyme navn er Pinus excelsa og Pinus griffíthii. Slektsnavnet Pinus er det gamle latinske navnet på treet. Navnet går igjen i ordet pinje, som er det norske navnet på Pinus pinea, kjent fra pinjeskogene ved Middelhavet. Det norske navnet furu finner vi i gammelnorsk som fura, furi og ferræ. Artsnavnet wallichiana er etter en dansk lege og botaniker Nathan Wolff (1786-1854), som skiftet navn til Nathaniel Wallich, og som var sjefsgartner i den indiske botaniske hagen i Calcutta. Artsnavnet griffithii er etter William Griffith, som også arbeidet i den indiske botaniske hagen. Det norske navnet tårefuru har trolig sammenheng med at de lange, hengende nålene kan forbindes med sorg. I Sverige heter planten himalaja tall, mens noen engelske navn er Bhutan pine, blue pine, Himalayan pine og Himalayan white pine.

Hjemsted/Opphav Tårefuru hører heime i Himalaya i høyder fra 1.600 til 3.200 m, fra Afghanistan til Nepal.

10-20 m høyt, eviggrønt nåletre med en kjegleformet krone med greiner helt ned til bakken. Grågrønne, 12-18 cm lange nåler som sitter fem sammen i knipper på kortskudd og store, brune kongler. Allergivennlig og nøysomt tre. Klimasone: H3-H4 (ved kysten).

  • Pinus wallichiana (Tårefuru)

Plantebeskrivelse

10-20 m høyt, eviggrønt nåletre med kjegleformet krone, oftest med greiner helt ned til bakken. I store deler av krona står stammegreinene rett ut fra stammen og danner etasjer, før de blir hengende. Stammebarken er mørkegrå og flakner av hos eldre trær.

Sylindriske til kjegleformete, 6-8 mm lange vinterknopper, som ofte har harpiks i seg.

Tårefuru er en såkalt 5-nåla furu, det vil si at 5 og 5 nåler sitter på hvert sitt kortskudd i en knippe. Nålene som er 12-18 cm lange, hengende, myke og grågrønne til blågrønne, felles etter 3-5 år.

Sylindriske, 14-20 cm lange kongler med harpiks, som har et ca. 5 cm langt skaft. Konglene som sitter enkeltvis eller 2-3 sammen nær skuddspissene, modnes det 2. året og de åpner seg helt for å slippe ut frøene..

Vekstkrav og klimasone

Tårefuru er en nøysom plante som trives best i humusrik, godt sandholdig, drenert jord i sol på en lun plass.

Tårefuru tilrås plantet til klimasone H3-H4 (ved kysten).

Bruksområder

Tårefuru plantes sjelden hos oss. Den plantes mest i parker og større hager som et frittstående tre. Baret brukes i dekorasjoner.

Allergifare

Pinus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Enkelte kan få hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i kvaen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Pinus tåler beskjæring, men furu skyter ikke nye skudd fra gammel ved.

Formering

Treet formeres med frø.