Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Veitchs edelgran

Abies veitchii

Et synonymt navn er fujigran. Slektsnavnet Abies kommer fra latin abire, som betyr å løfte opp, å heve seg, og som viser til trærnes høyde. Abies er det gamle latinske navnet på europaedelgran (syn. vanlig edelgran). Artsnavnet veithii er etter den engelske planteskolemannen John Gould Veitch (1839-1870). På svensk heter treet fujigran, mens engelske/japanske navne er Veitch’s silver fir og Shikoku fir.

Hjemsted/Opphav Veitch edelgran finnes viltvoksende i de sørlige og sentrale delene av Japan. Treet er kjent som hageplante i Europa fra 1861.

15-20 m høyt, eviggrønt, nåletre med en smal kjegleformet krone og nåler med kritthvite spaltåpningsbånd på undersiden. Allergivennlig tre, særlig for innlandsstrøk. Klimasone: H7.

  • Abies veitchii (Veitchs edelgran)

Plantebeskrivelse

15-20 m høyt, alltidgrønt, nåletre med en slank, kjegleformet krone.  Barken er glatt og grå, og med langsgående furer nederst på eldre stammer. Korte, horisontale greiner. Bøyelige, rødbrune kvister som er tett håret som ung. Kuleformete vinterknopper med mye harpiks og et rødpurpur skjær.

Nålene som er friskt grønne, opptil 3 cm lange og utrandet, står i vinkel ut fra siden av kvisten og peker skrått opp på oversiden, men med et tydelig midtskille langs kvisten. Spalteåpningsbåndene er kritthvite og skarpt avgrenset. Enkelte spalteåpninger kan forekomme på oversiden av nålene. Opprette, 4-7 cm lange, sylindriske kongler, med dekkskjell som er litt lenger enn kongleskjellene. De er blåaktige eller grønne før modning. Veitchedelgran får kongler på svært unge trær.

Vekstkrav og klimasone

Veitch edelgran trives best i godt drenert, moldrik, gjerne leirholdig jord med jevn fuktighet og pH 5-7. Tåler å stå i noe skygge.

Treet tilrås plantet il klimasone H5.

Bruksområder

Abies veitchii blir plantet i større hager og parker, både som frittstående tre og i grupper med andre nåletrær. Treet har et mer livfullt bar enn mange andre edelgraner. De opphøyde nålene på kvisten viser fram den hvite undersiden, noe som skaper en god kontrast, særlig når trærne blir store. Planteavstand: 4-10 m. Baret benyttes også i dekorasjoner. Treet er enda forholdsvis lite plantet i Norge.

 Allergifare

Abies er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Edelgran trenger vanligvis ingen beskjæring når den dyrkes i grøntanlegg.

Formering

Treet formeres med frø.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss